Nyhet

Metalbandet Horndal gästföreläser på universitet

Bandets musik och docenten Magnus Hanssons forskning visar sig ha en del gemensamt.

Det P3 Guld-nominerade metalbandet Horndal delar sitt namn med en bruksort i södra Dalarna, där de också har sina rötter. Deras senaste album Lake Drinker fick fem av sex stjärnor av GAFFAs Kristofer Hadodo, som i sin recension bland annat skriver:

”När ett band skriver ett album i affekt mot planerna på hemortens exploatering blir det passionerat, äkta, jordnära.”

En stor del av temat i bandets musik baseras på händelser i just orten Horndal, som sedan järnverkets nedläggning 1979 tappat stora delar av sin befolkning och samhällsservice.


Docenten och universitetsläraren Magnus Hansson undervisar i företagsekonomi på Örebro universitet och bedriver forskning om företagsnedläggningar. Efter ett möte med bandet bestämde han sig för att bjuda in bandet som gäster till en av sina kurser, enligt ett pressmeddelande.

– Horndals musik handlar om samhället med samma namn, nedläggningen av bruket, människorna och bruksortens förfall. Min tidigare forskning har fokuserat på företagsnedläggningar, där jag har försökt beskriva och analysera vad som händer i en organisation från det att man fattar ett nedläggningsbeslut till dess att man går hem sista dagen. Vi möts, om än från olika håll, i gemensamma frågor. Och vi delar samma intresse, glöd och engagemang för att förstå döende bruksorter, nedläggningar och – i mitt fall – organisatorisk död, säger Hansson i meddelandet.

Idén kom till när Horndal besökte Örebro för en spelning på Frimis Salonger. Magnus Hansson och en kollega gick på konserten och mötte också upp bandet på en pub innan giget. Mötet resulterade i ett utbyte mellan fyra exemplar av Hanssons avhandling mot en bandtröja, och sedermera en inbjudan som gästföreläsare.


Frontmannen och sångaren Henrik Levahn kommer att delta via länk i en föreläsning om omstruktureringar och nedläggningar av företag för studenter på kursen "Management: Ledarskap och organisering."

– Genom att göra ett aktivt val av musik och därmed påverka deltagarnas sinnen kan man bidra till att skapa en stämning i rummet, som kan förstärka läraktivitetens innehåll och genomförande, säger Hansson i pressmeddelandet.

Föreläsningen äger rum den 25 oktober klockan 09.15 på Örebros universitet.


LÄS OCKSÅ: RECENSION: BRA DRAG PÅ BEGÅVAD GENREFÖRVALTARE

ANNONCE