Nyhet

Efter Israel-kopplingen – 100 artister hoppar av festival

Artister bojkottar den brittiska musikfestivalen The Great Escape på grund av finansiärens koppling till Israel.

Festivalen The Great Escape har funnits sedan 2008 och årets upplaga inleds idag onsdag på i Brighton, Storbritannien. Runt 500 nya, lovande artister från hela världen spelar på festivalen och runtomkring i staden.

Men i år har The Great Escape stött på problem, rapporterar NME. Festivalens huvudsponsor är den brittiska banken Barclays och kontroversen grundar sig i att Barclays har finansiella samarbeten med företag som förser Israel med vapen.

Problemet uppmärksammades när det samhällskritiska Instagramkontot "How to catch a pig", tillsammans med bandet The Menstrual Cramps ordnade en namnunderskrift för att bojkotta Barclays och festivalen. Efter det har många följt i samma fotspår och totalt har 106 artister som tidigare skulle spela i Brighton, ställt in sin medverkan för att bojkotta banken och dess samröre med Israel.


En i raden av artister som har hoppat av festivalen är den brittiska sångaren och låtskrivaren Alfie Templeman. På X artisten att han inte längre tänker delta i festivalen på grund av deras samarbete med Barclays.

"Min moral kan, och kommer inte att överensstämma med sammansmältningen av underhållning och mänskligt lidande", skriver Templeman.

Mer än hälften av festivalens artister har skrivit under ett öppet uttalande om att The Great Escape ska klippa samarbetet med Barclays, följt av ytterligare 1 000 musiker som också de stödjer uttalandet.

Till NME har Barclays slagit ifrån sig anklagelserna om att de är delaktiga i kriget i Gaza och menar att de inte är investerare i Elbit, vilket är den israeliska försvarstillverkaren som kritiken har kretsat kring. Barclays talesperson förklarar att de kan komma att inneha aktier i relation till kunddrivna transaktioner och att detta är anledningen till att de förekommer i aktieboken, men att de för den delen inte är investerare.


LÄS OCKSÅ: Saades protest – bar palestinasjal på Eurovisionscen

ANNONCE