Nyhet

Timbuktu: "Jag tror starkt på att rasism kommer att minska över tid"

Jason Diakité har under de senaste dagarna fått uppmärksamhet efter sin respons på valresultatet.

Det hittills redovisade resultatet i riksdagsvalet har väckt många reaktioner, bland allmänheten och kändisar. Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, är en av de som delat sina reaktioner på sociala medier.

I ett inlägg på Instagram skriver han:

”Till alla svarta och bruna människor i Sverige. Var extra vaksamma nu. Det här valresultatet kommer tveklöst att stärka ännu mer extrema krafter som har funnits i det här landet i nästan 100 år. Våld är att vänta. Var försiktiga men var inte rädda. Oavsett hur mycket vind som är i deras segel nu, är tid, godhet och demografi på vår sida.”


Inlägget kritiserades av bland annat högerdebattören Ivar Arpi, som bemötte Timbuktus inlägg på Twitter med att skriva:


”Varför sprider rapparen Timbuktu högerextrema myter om ett pågående folkutbyte?”.


Därefter lade Timbuktu upp ett nytt inlägg med texten:

”Den mindre dramatiska versionen för den arga mobben: kära människor i Sverige, var inte rädda, men var försiktiga. Vem vet vad som är på väg i dessa polemiska och polariserade tider vi lever i. En sak jag tror starkt på är att rasism kommer att minska över tid. Sverige består idag av alla färger och trosbekännelser och det kommer inte att ändra sig.”

Därefter även ett tredje, där han skriver:

”Igen till människorna längst bak. Jag älskar mångkultur. Jag är mångkultur. Jag tror inte på det förenklade narrativet att mångkultur är orsaken till samhällets motgångar. Jag respekterar att ni inte håller med mig. Men jag står fast vid min övertygelse. Och jag älskar Sverige med. Precis som ni.”


Senare delade Diakité ett inlägg från historikern Mathias Cederholm, som också är föreläsare och administratören för Facebook-gruppen "Källkritik, fake news och faktagranskning".


Cederholm har med hjälp av verktyget Hoaxy kartlagt vilka som delat och spridit inlägg på Twitter innehållande orden ”Timbuktu” och eller ”folkutbyte”, med syftet att illustrera hur uttalanden från ett fåtal personer lätt kan få stor spridning.

I inlägget, som också delats av Diakité, skriver han:

”Mycket om Timbuktu och "folkutbyte" på Twitter just nu, har t.o.m. blivit kvällstidningsnyhet. Men kommer egentligen från några få konton som är rätt lätta att sätta i sina sammanhang. Här två enkla Hoaxy-kollar där jag centrerat på de avgörande noderna.”


I Mathias Cederholms Twitter-tråd, som finns att läsa här, skriver han bland annat om verktyget:


”Alltså, sådana här verktyg som Hoaxy och CrowdTangle Link Checker är gratis och lättanvända. Man skulle kunna ha en folkrörelse av hobby-"fact checkers" som hela tiden kollar: viralt - Vem? Hur började det? Varför?”.

Timbuktu kommenterar Cederholms illustration med texten:

”Några saker att ta med sig från de senaste tre inläggen. Om du undrar hur polemiken ser ut i Sverige idag, granska mina kommentarer. Det är något att bevittna. Också, tack till Mathias Cederholm för kartläggningen av vilka som kontrollerar mobben, 4 konton, och nästan samtidigt aktiveras hundratals andra konton. Många är fejk men bevisligen är många fler riktiga. Faktumet att Sverige nyligen haft en blodig historia med hatbrott, två seriemördare Lasermannen och Peter Mangs som hade icke-vita svenskar som måltavlor, skolmorden i Trollhättan, mordförsöket på Showan Shattak och hans vänner, nazist-attacken i Kärrtorp, nazist-mordet i Visby i somras, är av ingen som helst vikt för den här mobben. De är för det mesta om inte helhjärtat upprörda över gängrelaterade brott och vad icke-europeiska människor ”gör” med det här landet. De genljuder sina ledare okritiskt med allmänna teman som: håll käften, flytta tillbaka till där du kom ifrån, sluta hetsa våld mot vita människor, att jag är den största rasisten av dem alla, att socialisterna är de största rasisterna, rösta på eller gå med i det islamistiska pariet etc. Det här har verkligen varit informativt.”


LÄS OCKSÅ: STORS INSTAGRAMKIUPP – PÅMINN KRISTERSSON OM HÉDI FRIED


ANNONCE