Nyhet

ANALYSER: AI hotar Spotify och artister

Artificiell intelligens används alltmer för att skapa musik. Men är AI verkligen ett hot eller kan det snarare ses som ett verktyg för artister?

Universal Music Group har nyligen krävt att, bland annat Apple och Spotify, blockerar AI-tjänster från att "skapa" musik för att träna sina neurala nätverk. Genom att låta AI lyssna på stora mängder musik kan den sedan skapa egna låtar som låter som specifika artister eller stilar. 

Spotify har uttryckt öppenhet för en dialog om ämnet, men har inte kommenterat frågan om att stoppa AI-tjänster från att skrapa plattformen för musik i träningssyfte. Skivbolag vill dock att streamingtjänster som Spotify stoppar AI-artister, och vissa befarar att AI snart kommer att producera hitlistor. 

En kapplöpning om vem som blir herren på täppan när det gäller AI-teknik är redan igång. Skivbolagen vill såklart behålla sin position i branschen, men det kan bli svårt om företag som Spotify har tillgång till stora mängder data.


LÄS OCKSÅ: Skivbolagsjätten uppges be Spotify blockera AI-träning på låtar

Olaf Gersemanns debattartikel i tyska Welt om AI-skapad musik har fått stor spridning den senaste veckan. Han menar att det bara är en tidsfråga tills en hitlåt skapad av AI är på väg.

– Alla blir musiker eller åtminstone musikproducenter. Det råder ingen tvekan om att det bara är en tidsfråga innan låtar som har vad som krävs för att bli en världshit skapas, om än av en slump, skriver Olaf Gersemann, och hänvisar till att människor kommer fortsatt få inspireras av tidigare musik, borde inte AI får göra det med? 


Det är dock troligt att de största popstjärnorna, som står för 90 procent av strömmarna, kommer att klara sig bäst i en AI-dominerad musikvärld. En möjlig konsekvens av AI-musik är att det blir svårare för nya artister att göra sig hörda. Musikbranschens framtid riskerar därför att bli både stökig och ojämlik. 

Lionel Laurent på Bloomberg har också skrivit en artikel om ämnet, och menar att skivbolagens oro är befogad samtidigt som detta är ett ypperligt tillfälle att röra om i branschen med målet att nå en jämnare fördelning på intäkterna. 

– Skivbolag har inte helt fel när de ber streamingplattformar att göra rent hus till förmån för mer "mänsklig" musik. Men det här är också ett bra tillfälle att komma på rättvisare sätt att fördela strömningsbytet och hålla nya mänskliga artister växande. Om valar är på väg att bli en musikaliskt hotad art, vilket hopp finns det för oss andra?, skriver Lionel Laurent på Bloomberg


LÄS OCKSÅ: GAFFA-PODDEN: "Är första AI-plattan på gång?" 

ANNONCE