Nyhet

Festival med fokus på ukrainsk musik och kultur kommer till Stockholm

"Kriget väcker känslor av förtvivlan och maktlöshet hos många. Ett sätt att visa stöd för Ukraina, som är nog så betydelsefullt, är att se och lyssna."

Under drygt en månad kommer European Festival: Ukrainian Spring att pågå i Stockholm. Festivalen beskrivs som en storsatsning på ukrainsk kultur, med fokus på musik, litteratur, konst, teater och film från Ukraina, enligt DN.

Redan nu på fredag den 14:e april inleds festivalen med en premiärvisning av filmen Butterfly Vision på biografen Victoria. Som avslutning den 9:e maj gästar Lvivs nationella symfoniorkester Konserthuset i Stockholm för en unik spelning, under ledning av stjärnskottet Yaroslav Shemet. Det blir nämligen den första gången som en symfoniorkester från Ukraina spelar i Sverige.

– Kriget väcker känslor av förtvivlan och maktlöshet hos många. Ett sätt att visa stöd för Ukraina, som är nog så betydelsefullt, är att se och lyssna. Att öppna sinnena för den ukrainska identitet och kultur som människor just nu dör i tusental för att försvara, säger svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk, initiativtagare till arrangemanget, i ett pressmeddelande, enligt DN.


Bakom festivalen står flera europeiska kulturinstitutioner i samarbete med EU-kommissionen, och biljettintäkterna kommer att gå till stöd för Ukraina.

Hela festivalprogrammet finns att läsa här.

LÄS OCKSÅ: SERGE GAUNSBOURGS HEM I PARIS ÖPPNAR FÖR ALLMÄNHETEN


ANNONCE