Nyhet

Idag firas Record Store Day – kolla in listan med årets vinylsläpp

Record Store Day, som äger rum den 22 april, är en internationell hyllning till musik och skivbutiker.

Sedan 2007 har Record Store Day arrangerats varje år den tredje lördagen i april och under Black Friday i november för att uppmärksamma den fysiska skivbutiken och dess kultur. I Sverige deltar mellan 30 och 40 butiker från Skåne i söder till Västernorrland i norr.

På Record Store Day släpps över 380 exklusiva titlar, speciellt framtagna för denna dag, och får inte bokas eller säljas innan själva evenemanget. Detta ger alla musikentusiaster lika chans att hitta sina favoritskivor i butik. Förutom de unika skivutgåvorna arrangerar butikerna signeringar, spelningar, quiz och mycket mer för att skapa en dag fylld av musik och gemenskap.

Initiativet grundades i USA, där det också har sitt högkvarter, och har sedan dess spridits till länder som Storbritannien, Irland, Mexiko, Europa, Japan och Australien. Record Store Day anses vara en av de bästa händelserna som någonsin inträffat för oberoende skivbutiker. Evenemanget har tidigare fått utmärkelser som Marketplace Ally av American Association of Independent Music och lett till rekordhöga försäljningssiffror för vinylskivor.


Bland de svenska releaserna på Record Store Day 2023 finns bland annat: 

Black Paisley – Human Nature (Green Vinyl LP)
José González – Local Valley Rmx (Ltd Yellow vinyl)
Kent – Isola och Hagnesta Hill – English Version

Läs mer om årets släpp och var du kan besöka din lokala skivbutik på Record Store Days Facebook eller dess webbplats.  


LÄS OCKSÅ: Suede ger exklusiv spelning när Göteborg firar 400 år

ANNONCE