Nyhet

Björn Ulvaeus i nytt AI-musikprojekt: "Jag vill skydda rättigheterna"

Björn Ulvaeus kommer att samarbeta med YouTube och Universal Music i ett nytt AI-projekt.

Den tidigare ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus har inlett ett samarbete med videoplattformen YouTube och skivbolaget Universal Music för att ta fram AI-teknik för musikskapare. Detta rapporterar NME.

I ett uttalande delar Ulvaeus sina tankar om projektet.

"Även om vissa kan finna mitt beslut kontroversiellt, har jag gått med i denna grupp med en öppen inställning och enbart av nyfikenhet över hur en AI-modell fungerar och vad den skulle kunna vara kapabel till i en kreativ process", säger han och understryker vikten av att värna om upphovsmakarnas rättigheter.


"Jag tror att ju mer jag förstår, desto bättre rustad kommer jag vara att förespråka för och hjälpa till att skydda rättigheterna för mina medmänskliga skapare."

Andra musiker som är knutna till projektet inkluderar One Republics Ryan Tedder, kompositören Max Richter, skivproducenten Louis Bell, Rosanne CashAnitta, D4vd, den amerikanska musikern Don Was, den colombianska musikern Juanes, Rodney Jerkins, Yo Gotti och ägarna av Frank Sinatras dödsbo.

VD för YouTube, Neal Mohan, delade i ett blogginlägg att AI bidrar till att "förstärka musikens unika kreativa uttryck, samtidigt som den skyddar musikartister och integriteten hos deras arbete."


Han tillade att arbetet bygger på tre principer: ett ansvarsfullt omfamnande av AI, lämpliga skyddsåtgärder och att se över plattformens innehållspolicy för att möta nya teknologiska utmaningar.

Under 2023 har över 1,7 miljarder visningar av videor relaterade till generativa AI-verktyg, meddelar YouTube.

Ordförande och VD för Universal Music, Sir Lucian Grainge, berättar att projektet är en utmaning men viktig.


"Vår utmaning och möjlighet som en bransch är att etablera effektiva verktyg, incitament och belöningar – samt spelregler – som gör det möjligt för oss att begränsa AI:s potentiella nackdel samtidigt som vi främjar dess lovande potential."

Grainge menar att det gäller att hitta en balans.

"Om vi gör det, tror jag att AI kommer att stärka mänsklig fantasi och berika musikalisk kreativitet på enastående nya sätt."


LÄS OCKSÅ: ANALYSER: AI hotar Spotify och artister

ANNONCE