Nyhet

Geezer Butler öppnar upp om sin kamp mot depression

"Du kan ha allt du önskar dig i världen, men när du hamnar i de mörka, deprimerande dagarna, spelar ingenting någon roll."

I en nyligen publicerad intervju med NPR's Bullseye With Jesse Thorn berättar Black Sabbath-basisten Geezer Butler om hur han först upplevde depression som ung vuxen.

"Jag var inte deprimerad hela tiden. Bara sporadiska perioder av depression kom över mig. I början, när det blev riktigt illa... På den tiden sa aldrig någon något om depression eller något sådant, och folk var skräckslagna över att nämna att du kanske var deprimerad eftersom du automatiskt trodde att du skulle tas bort till ett mentalsjukhus och vara inlåst där för alltid. Så du kunde inte prata om det med folk om det hände", säger Butler och fortsätter:

"En dag fick jag en riktigt svår period av depression och jag gick till läkaren och han sa: 'Åh, gå ner till puben och ta några öl. Eller ta med hunden på en promenad eller något. Då kommer du att må bra.' Det var som: 'Nej, jag kommer inte att må bra. Det fungerar inte så.' Och det fortsatte så."


Basisten fortsätter med att säga att han inte pratade med någon om sitt tillstånd och att han ofta anklagades för att vara "bångstyrig och eländig".

"Folk sa: 'Vad är det med dig? Vad har hänt med dig?'. Och ingenting dåligt hade hänt. Så de sa: 'Du har massa pengar, du har ditt hus, du har dina bilar och allt. Vad är felet på dig? Ryck upp dig.' De kunde inte förstå att det inte är så enkelt. Du kan ha allt du någonsin kan önska dig i världen, men när du hamnar i dessa mörka, deprimerande dagar spelar ingenting någon roll. Allt du tänker på är: 'Så jag avslutar det kanske eller vad?' Men som tur var brukade jag komma ur det."

Black Sabbath-medlemmen förklarar att det inte var förrän på 90-talet som han till slut diagnostiserades med depression.


"Jag bodde i St. Louis vid den tiden, och jag hade ett liten nervsammanbrott. Jag gick till den vanliga läkaren och förklarade allt för honom och han sa att jag hade klinisk depression och gav mig Prozac (antidepressivt läkemedel red. anm.). Efter sex veckor kom jag äntligen ur depressionen. Jag tänkte: 'Åh, ja. Så här ska jag känna mig.' Och sedan dess har det varit bra."

Butler släppte nyligen självbiografin Into The Void: From Birth To Black Sabbath, som handlar om bandmedlemmens personliga och professionella liv.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT


SOS-Alarm 112
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101
Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: [email protected].

Vårdguiden 1177
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.


Hjälplinjen
Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/.

Jourhavande medmänniska
Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd
Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/.


LÄS OCKSÅ: Geezer Butler släpper uttömmande självbiografi i år

ANNONCE