Nyhet

Kulturen tystnar i hela landet

Ikväll avstannar verksamheten på många svenska scener. Det blir tre tysta minuter för att visa hur Sverige tystnar utan kultur. Syftet är att påverka politiker att verka för bättre ekonomiska och strukturella villkor för kulturen.

Inför manifestationen har ett upprop undertecknats av framstående konstnärliga ledare och teaterchefer från Dramaten, Riksteatern, Länsteatrarna samt stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala, bland andra. Något som GAFFA tidigare rapporterat om.

Över hundra teatrar och fria teatergrupper runtom i Sverige kommer att engagera sig på olika sätt under manifestationen som äger rum ikväll.

– Somliga kommer att hålla tre tysta minuter i mitten av en föreställning. Andra kommer att delta i någon av de stora demonstrationer som kommer att hållas både i Stockholm, Göteborg och Malmö, berättar Isabel Cruz Liljegren för SVT Nyheter som är dramatiker och en av initiativtagarna bakom uppropet.


Manifestationen är planerad att äga rum ikväll, den 1 september, mellan klockan 20:15 och 20:18. Målet är att återskapa händelsen som inträffade exakt 35 år tidigare, när stora delar av den svenska kultursektorn stannade upp i tre minuter.

– Vi hoppas att regeringen ska ta det här på allvar. Vi behöver stärka kulturens resurser för att kunna uppnå de kulturpolitiska målen. Ett fritt kulturliv är avgörande för både demokratin och för yttrandefriheten och vårt öppna samhälle, säger Isabel Cruz Liljegren.

LÄS OCKSÅ: Scenkonstsveriges manifestation – håller tre tysta minuter


ANNONCE