Flera artister visar sitt missnöje mot Norrköpings kommuns nya kulturpolitik. Tomas Andersson Wij uppmanar musikerkollegorna till bojkott och Lisa Nilsson anklagar lokalpolitikerna för att ägna sig åt kulturförakt.
Norrköpings nya kulturpolitik väcker starka reaktioner bland flera svenska artister, bland annat Tomas Andersson Wij. Beslutet att lägga ned Kulturförvaltningen och integrera den i ett nytt tillväxtkontor, samt planerna på att sälja konserthuset och minska anslaget till Norrköpings symfoniorkester, har skapat en debatt.
Sångerskan Lisa Nilsson kritiserar nu de styrande Moderaterna i Norrköping och anklagar dem för att visa förakt för kulturen, rapporterar Aftonbladet.
– Jag är mycket kritisk till nedskärningarna, säger hon till tidningen.
Å andra sidan försvarar Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M) den nya kulturpolitiken. Hon betonar att förändringarna görs för att integrera kulturen som en drivkraft för tillväxt. Majoritetsstyret i kommunen, bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, ansvarar för besluten.
– Vi vill se en högre självfinansieringsgrad hos kulturinstitutioner till förmån för det fria kulturlivet, har Sophia Jarl tidigare sagt till TT.
Lisa Nilssons kritik intensifierades efter att Sophia Jarl i en debattartikel i Expressen beskrev de som ifrågasätter minskningen av anslaget till Norrköpings symfoniorkester som en priviligerad "kulturelit".
– Sättet man formulerar sig på och uttrycker sig kring kulturarbetare och så kallad ”kulturelit” avslöjar graverande okunskap, fördomar och allmänt kulturförakt från M i Norrköping, säger Lisa Nilsson till Aftonbladet.
Sophia Jarl svarar på kritiken genom att påpeka att även kulturinstitutionerna, inklusive symfoniorkestern, måste ta ansvar för den kommunala ekonomin i svåra tider.
– Jag har all respekt för att Lisa Nilsson inte är politiker med ansvar för att hålla ihop en kommunal budget, säger Sophia Jarl till tidningen.
Lisa Nilsson försvarar Norrköpings symfoniorkester genom att framhålla dess professionella och mångsidiga bidrag till kulturen. Hon menar att orkestern är värd varje investerad krona.
– Det finns en anledning till att man gärna anlitar just Norrköpings Symfoniorkester, bland alla framstående orkestrar i världsklass som vårt rika land kan stoltsera med. De är oerhört professionella, mångsidiga och disciplinerade med en musikalisk höjd utöver det vanliga. Värda varenda krona, säger hon till Aftonbladet.
Debatten har nått nationell uppmärksamhet, särskilt efter att artisten Tomas Andersson Wij under onsdagen meddelade att han planerar att bojkotta staden som en protest. Han och andra artister, som Niklas Strömstedt, Markus Krunegård och Linnea Henriksson, har uttryckt sitt stöd för detta ställningstagande.
Andreas Weise, en annan artist, ser positivt på debatten och berömmer Andersson Wijs engagemang. Han betonar att det är viktigt för kulturarbetare att höja sina röster när nedskärningar hotar kulturen, även om han inte nödvändigtvis anser att en bojkott är den bästa lösningen.
Lisa Nilsson håller med om att bojkott inte är den mest givande strategin.
LÄS OCKSÅ: Tomas Andersson Wij bojkottar Norrköping – efter stadens politiska beslut