Nyhet

Polisen om säkerheten på Stockholms kulturfestival: ”Ingen direkt hotbild”

Idag startar Stockholms årliga kulturfestival. Samtidigt rapporteras det om ett ökat terrorhot mot Sverige. Men enligt Ola Österling, pressekreterare på polisen i Stockholm, finns ingen direkt hotbild mot festivalen.

I år hålls Stockholms kulturfestival på sex olika festivalområden runtom i staden där besökare kan ta del av kultur i alla dess former. Det hålls bland annat konserter med artister som Jireel, Seinabo Sey och Rebecca & Fiona.

Samtidigt har diskussionerna om Sveriges säkerhetsläge trappats upp. Henrik Landerholm, Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, meddelade i helgen att det finns en ökad hotbild mot landet efter den senaste tidens koranbränningar.

Även det brittiska utrikesdepartementet meddelade samma dag att Storbritannien ändrar sina rekommendationer för resande till Sverige med hänvisning till ökad risk för terrorattacker.


Men enligt Ola Österling, presstalesperson vid polisen i Stockholm, finns inget direkt hot mot kulturfestivalen, rapporterar SVT Nyheter.

– Debatten i samhället rör ju den hotdrivande verksamheten mot svenska intressen generellt sett och vi har inte nåtts av några. Säkerhetspolisen har inte presenterat några konkreta hot mot Stockholm eller mot kulturfestivalen, säger han till SVT Nyheter.

Österling förklarar att polisen med hjälp av stadens funktionärer och ordningsvakter kommer se till att alla arrangemang ska kunna genomföras i enlighet med den befintliga planen.


– Men vi vet ju också att allmänhetens ögon och öron är väldigt viktiga för oss och därför manar vi till normal vaksamhet.

LÄS OCKSÅ: Bomb hittad i Kungsträdgården – Stockholms Kulturfestival utrymdes

ANNONCE