Nyhet

Sara Parkman får Ulla Billquist-stipendiet

Artisten Sara Parkman får Ulla Billquist-stipendiet för sitt sätt att förnya folkmusiken. Enligt juryns motivering har hon skapat ett ”eget konstnärligt universum” och kallas ”en ovärderlig kraft i vår tid”.

Ulla Billquist-stipendiet delas ut varje år av Folkets hus och parker till en kvinnlig artist som berikar den svenska musikscenen. Man tilldelas 30 000 kronor, och Sara Parkman tog emot priset efter en turnésommar runt i Sverige.

– Det känns jättefint. Ulla Billquist är en folkparksdrottning och det är något med att få kliva in i en gammelsvensk nöjestradition som är väldigt hedersamt, säger Sara Parkman.

Hon berättar även att Billquist dessutom känns högst aktuell.


– Hon var en queer person som mötte motstånd för det och tyvärr är det fortfarande en kontroversiell sak.

I juryns motiveringen går det att läsa att Sara Parkman ”inte bara lyfter värdet av att göra saker tillsammans utan också praktiserar det” – både med publik och med andra musiker.

– Det blir jag väldigt glad för. Det är så mycket ett kollektivt arbete, säger hon.


Parkman pratar också om musikens snåriga historia. I visböckerna finns skämt, snusk och migrantsånger från när svenskar emigrerade till USA. Den lånar sig inte till nationalistiska syften, enligt Parkman.

– Nationalismen, fascismen eller högern lyckas inte använda den. De försöker men det är nästan inga spelmän och folkmusiker som vill spela med dem, så det blir sällan bra. Om man väl förstår musiken, genren och subkulturen inser man att den är motsatsen till det som framför allt Mattias Karlsson (riksdagsledamot för Sverigedemokraterna) försöker göra med sin förening Gimle.

LÄS OCKSÅ: Intervju med Sara Parkman: “Mer blod, svett och tårar”


ANNONCE