Nyhet

Tomas Andersson Wij fortsätter kritisera Norrköpings kulturpolitik

"Att först utarma välfärden med sänkta skatter och sen skylla på en fattig kultursektor. Det är fult och det är obildat."

Förra veckan riktades kritik mot Norrköpings kommuns nya kulturpolitik där flera svenska artister, bland andra Tomas Andersson Wij och Lisa Nilsson, visade sitt missnöje. Beslutet att lägga ned Kulturförvaltningen och integrera den i ett nytt tillväxtkontor, samt planerna på att sälja konserthuset och minska anslaget till Norrköpings symfoniorkester, skapade debatt.

Under gårdagen medverkade Norrköpings kommunalråd Sophia Jarl (M) i SVT:s Aktuellt tillsammans med Johannes Klenell, författare och kulturredaktör på tidningen Arbetet, för att fortsätta diskutera frågan.

"Det vi gör nu i Norrköping är att försöka flytta fram positioner när det gäller tillväxt. Vi skapar tillväxtkontor där vi flyttar in näringslivsfrågor tillsammans med kommunikation, digitalisering och också kultur- och fritidsfrågor. Det gör vi för att vi har en enorm potential i dessa frågor, och kan vi samla dessa frågor under samma paraply så hoppas vi att vi kommer kunna se goda synergieffekter", sa Jarl i Aktuellt.


Efter gårdagens program väljer nu artisten Tomas Andersson Wij att ytterligare ifrågasätta politikerns syn på kulturens roll i samhället. Han pekar på vad han anser vara en falsk motsättning mellan kulturen och andra samhällssektorer.

"Igår i Aktuellt stod Norrköpings starka kvinna Sophia Jarl (M), vars idol heter Margaret Thatcher, och upprepade sitt mantra 'Ta från kulturen och ge till vård, skola, omsorg.' Det klassiska populistgreppet, det som både Trump och Bolsonaro har kört med. Att skapa en falsk motsättning. Att ställa svaga grupper mot varandra. Att först utarma välfärden med sänkta skatter och sen skylla på en fattig kultursektor. Det är fult och det är obildat", skriver han på sin officiella Facebook-sida.

Tomas Andersson Wij påpekar i sitt inlägg att Sverige har genomgått ekonomiska kriser tidigare utan att behöva sälja ut kulturen.


"Mitt under brinnande andravärldskrig, med nazister på andra sidan sundet, öppnade Malmö en opera, ritad av landets främste arkitekt. Det har funnits gott om politiker i det här landet, från höger till vänster, som förstått de immateriella värdenas betydelse."

Avslutningsvis påpekar Wij att de "eliter" som Sophia Jarl hävdar att de vill skydda sina privilegier faktiskt inte återfinns bland kultursektorns aktörer, utan snarare bland Jarls egna väljare.

 

Sophia Jarl har ännu inte gett någon offentlig kommentar på Tomas Andersson Wijs inlägg.


LÄS OCKSÅ: Lisa Nilsson riktar kritik mot Norrköping: "Kulturförakt"


 

ANNONCE