Nyhet

BÄST JUST NU: Rättar till Radioheads misstag efter 23 år

Cigarettes After Sex – Motion Picture Soundtrack

Efter att Radioheads OK Computer från 1997 blev så hajpat att tidningen Q till och med utsåg det till världens bästa album någonsin, blev stressen och pressen så pass stor att uppföljaren Kid A inte hade kunnat följa upp det på ett annat sätt än att bli lite av en besvikelse.

I en tid då fildelningen spred bandets ännu ofärdiga låtar innan albumet hade kommit ut, fick jag tag i en akustisk och avskalad version av Motion Picture Soundtrack. Potentialen var där men albumversionen som spelades in lika naket på en tramporgel med en onödig doft av Disney lämnade mig otillfredställd.

Efter 23 år vaknar jag till en notifikation från Spotify om att Cigarettes After Sex har tolkat låten och plötsligt är allt där när jag trycker på play. Den lunkar sakta och drömlikt på för att beskriva en tillvaro av vin, sömnpiller och ledsamma filmer. Det finns små ändringar där det röda vinet har blivit utbytt till ett vitt, och ett "maybe" har blivit utbytt mot ett "baby". Men den stora skillnaden är att det för första gången låter som att en avskalad potential äntligen har växt ut till ett fullfjädrat melankoliskt mästerverk.


LÄS OCKSÅ: Efter Lollapaloozas avbrott – ny festival till Stockholm

ANNONCE