Nyhet

P3 GULD 2024: Här är årets nomineringar

Zara Larsson, Håkan Hellström, Waterbaby och Thomas Stenström är några av dem som har chansen att kamma hem ett pris på årets P3 Guld.

Inför 2024 års upplaga av P3 Guld utökas de sex priskategorierna till åtta. Priset Årets grupp återinförs och den helt nya kategorin Årets låtcitat instiftas. Det senare är unikt i sitt slag som det första musikpriset att hylla en särskild textrad. I nomineringsarbetet till detta pris har juryn tagit hjälp av P3:s lyssnare, som under en vecka i november fått skicka förslag på sina bästa låtcitat från musikåret som gått. 

– Det har varit hårda men givande mötesdrabbningar för P3 Gulds olika jurygrupper. Det är inte lätt när man ska koka ner massor av bra artister, grupper, låtar och album till ett litet antal nomineringar per kategori. Att engagera lyssnarna i Årets låtcitat var en riktig hit, vi fick in massor av toppenförslag som påverkat slutresultatet i den kategorin. Nomineringarna som vi enats om speglar hur otroligt mycket bra popmusik det produceras i Sverige. Det ska bli väldigt spännande att se hur lyssnarna röstar, säger Jonas Westman, juryordförande för P3 Guld, i ett pressmeddelande.

P3:s lyssnare är med och röstar fram vinnarna i alla priskategorier, förutom i P3 Ikon som utses av P3 Gulds jury. Röstningen öppnar den 4 december kl. 09.30 och pågår fram till och med den 18 december kl. 23.59.


– Turnébussen åker mot Malmö Arena direkt från galan, galor är den perfekta förfesten. Så tack för det och alla nomineringar, säger Thomas Stenström, nominerad till Guldmicken, Årets artist och Årets låt.

Flera artister och grupper har chans att vinna pris på P3 Guld för allra första gången. Dina Ögon går ut starkt med dubbla nomineringar till både Årets grupp och Årets album.

– Efter ett år av möten med en fantastisk publik är det en stor ära att få motta dessa P3 Guld-nomineringar. Att musik och texter vi skapat från hjärtat får ett sådant mottagande är som en dröm. Vi ser fram emot nästa år, säger Dina Ögon.


Vinnarna i samtliga kategorier presenteras på P3 Guld den 26 januari 2024. Galan direktsänds i P3, SVT Play och i Sveriges Radio Play kl. 21.00 och eftersänds på SVT2 kl. 21.45. Programledare är Torbjörn Averås Skorup

Nominerade till P3 Guld 2024

GULDMICKEN
Ant Wan
Cleo
Deki Alem
Thomas Stenström
Veronica Maggio & Miriam Bryant

FRAMTIDENS ARTIST
Bavé
Eah Jé
Edgar Homeros
Jackie Mere
Kerstin Ljungström
Stuzzi
Waterbaby
Yaeger


ÅRETS ARTIST
Ant Wan
Håkan Hellström
Sarah Klang
Thomas Stenström
Zara Larsson 

ÅRETS GRUPP
Deki Alem
Deportees
Dina Ögon
Icona Pop
The Hives

ÅRETS LÅT
Adaam, Pablo Paz & takenoelz – 17
Loreen – Tattoo
Thomas Stenström – Andas In, Andas Ut
Veronica Maggio & Miriam Bryant – Under Någon Ny
Zara Larsson – Can’t Tame Her


ÅRETS ALBUM
Dina Ögon – Oas 

Fever Ray – Radical Romantics
Fricky – Horizon Inn
Jelassi – Dom Har Bara Gett Mig Ett Namn
Sarah Klang – Mercedes

ÅRETS LÅTCITAT
Fricky – Nattbuss
”Du tvingas vänta på mig som jag va en nattbuss
O ja ville aldrig se dig frysa men va kalldusch”

Kerstin Ljungström – Va?!
”Varje gång jag sänker min nivå till marken
Så är du under den ändå”

Lars Winnerbäck – Rosor & Champagne
”Här kommer rosor och champagne
Och gamla, trötta traditioner”

Veronica Maggio & Miriam Bryant – Under Någon Ny
”Om jag var du ikväll 

Så skulle jag va´ över mig, ute nu och under någon ny”


Snoh Aalegra – Be My Summer
"Be my summer
Protect me from the rain”

LÄS OCKSÅ: Han är årets programledare för P3 Guld

ANNONCE