Nyhet

ABBAS COMEBACK: Medlemmarna plockar ut mångmiljoner i vinst

Så här mycket tjänade ABBA på storsuccén Voyage.

Den svenska supergruppen ABBAs comebackskiva Voyage hyllades världen över när den kom hösten 2021. Den nominerades till fyra Grammys och blev en virtuell konsert i London – något som resulterat i miljontals kronor till bandmedlemmarna, skriver Expressen.

Enligt tidningen såldes 650 000 biljetter till konserten i London, utan några artister på plats, bara under de första fyra månaderna. Även skivan har legat etta i 18 länder och sålt över 2,5 miljoner exemplar.

Agnetha Fältskogs bolag, Agnetha Fältskog Produktion AB, har sedan comebacksuccén fördubblat sin omsättning från 2020 till 2021. Då hade bolaget en omsättning på 9 miljoner kronor, vilket ökade till 26 miljoner på ett år.


I årsredovisningen står det följande:

"Ökningarna beror på ökade royaltyströmmar i flertalet av bolagets verksamhetsgrenar, men de står i synnerhet i samband med bolagets intressen i de masterinspelningar som gjorts för det nya ABBA-album som kallas Voyage."

Hon är däremot inte den enda ABBA-medlemmen som gjort vinst efter skivsläppet. Benny Andersson plockade nämligen ut 80 miljoner kronor av vinsten i sitt ägarbolag Nyckelbrädan AB.


Comebackskivan ägs av bandmedlemmarnas gemensamma bolag 1221 AB. Bolaget bildades 2020 och skadade då omsättning för det året. Siffrorna sköt dock i taket 2021 när bolaget landade på en omsättning på 46 miljoner kronor.

Alla medlemmar är med i styrelsen och äger en fjärdedel av bolaget vardera. Men enligt den senaste bolagsstämmoprotokollen, som Expressen tagit del av, är det Benny Andersson som äger alla aktier via sitt produktionsbolag.

LÄS OCKSÅ: ABBA firar 2,5 miljoner sålda exemplar av Voyage


ANNONCE