Nyhet

LISTA: De tio bästa kärlekslåtarna – för nykära, nyskilda och ensamma

Alla Hjärtans Dag är här, en dag som nykära älskar och forever alone-singlar hatar. Men precis som namnet antyder borde det vara en dag som lyfter fram alla slags hjärtan, allt från värma bultande av kärlek till iskalla brustna som lider av hjärtesorg. GAFFAs Jim Knutsson plockar därför fram tio låtar som du kan spela för din älskade, en nära vän, en hemlig förälskelse eller i total ensamhet.

10. Thåström – Fanfanfan 

När tankarna är mörka kl. 03.00 på natten mot den 14 februari är det lätt att i sin ensamhet tänka tillbaka på den kärlek som blev alldeles för kort, men som med efterklokhet ändå var den rätta. Thåström berör stort med enkla medel i denna nostalgiska och hjärtskärande pianoballad som är naken och ångerfull. Sådana chanser till romans kommer dock bara en gång och aldrig igen.9. Nazareth – Love Hurts


I denna cover gör skotska rockbandet Nazareth en powerballad med ett gitarrsolo som heter duga. Är du ensam en dag som denna och vill trösta dig med skadeglädje så sätt på denna på högsta volym, och tänk på allt som de som är lyckligt kära idag kommer att behöva gå igenom inom kort. Du må vara ensam men du är i alla fall smart nog att veta att kärleken till slut bara sårar och ger ärr, när man leker med elden som den är. 

"Love is just a lie
Made to make you blue" 8. The School – All I Wanna Do


Det walesiska indiepopbandet The Schools debutsingel från 2008 bestod av All I Wanna Do och Valentine, och det vore frestande att välja den sistnämnda så klart med tanke på dagen till ära. Men vi håller oss faktiskt till den förstnämnda. Sångerskan har tröttnat på att hänga med vännerna som tror att de har roligt när de är ute och festar på helgerna. De som festar för att stå ut med vardagen. De ramlar runt som clowner och skaffar nya vänner på fyllan. Personer de inte ens lär minnas dagen efter. Allt The Schools frontare egentligen vill göra är att hänga med dig och ha en mysig hemmakväll, om du vill? Det är en av få låtar som slår ett mjukt slag för de mysiga hemmakvällarna tillsammans med någon ens hjärta slår ett extra slag för.7. Soft Cell – Tainted Love

Det tar en sekund innan hitsingeln har en fångad på dansgolvet och aldrig släpper taget. Syntpop-tolkningen av Gloria Jones original är utsökt när den lyckas med att vara både olycksbådande och förförande på samma gång. Varken skräckrockaren Marilyn Manson eller skönsjungande Rihanna kunde hålla sig borta när de också gjorde en cover respektive samplade den på 2000-talet. Vilket visar prov på att det här är en låt som bara må ha varat i drygt två minuter när det begav sig, men kommer ha en livslängd som överlever oss alla.


Något som dock inte kommer att överleva är kärleken som har blivit nedsmutsad av smärtan som hans älskade har orsakat honom.6. Bright Eyes – First Day Of My Life

Conor Obersts egensinniga röst låter som att den bryter fram genom tårar som rinner ner för kinderna. Den relativt unge singer-songwritern hade redan hunnit skapa otaliga soundtracks för hjärtesorg med sitt band Bright Eyes när han plötsligt föddes på nytt. First Day Of My Life, som passande nog släpptes veckan innan Alla Hjärtans Dag 2005, är som ett uppvaknande efter en lång mardröm, som Conor själv beskrev den. Och den fångar känslan av en nyförälskelse som tränger sig på efter att man redan har gett upp.
5. Jeff Buckley – Hallelujah

Det är en religiös upplevelse drygt sex minuter in i covern på Leonard Cohen när Jeff Buckley drar ut på ett utsökt och kusligt "hallelujah" i 25 sekunder. Att låten gavs ut på hans enda studioalbum innan han drunknade bidrar till den spöklika känslan av att ett geni togs ifrån oss alldeles för tidigt.

Med en textrad som "Well, maybe there's a god above, but all I've ever learned from love was how to shoot somebody who outdrew you" fångar han hela livets skönhet och smärta på sju minuter. Något att sända ut i rymden för att beskriva mänsklighetens våndor när allt vi suktar efter är något som varar för evigt, samtidigt som vi vet att ingenting gör det. Kärleken är nämligen ett krig och en maktkamp som bara en kan vinna.4. Jimmy Ruffin – What Becomes Of The Brokenhearted


1966 gav den amerikanske soulsångaren Jimmy Ruffin ut sommarplågan What Becomes Of The Brokenhearted via det legendariska skivbolaget Motown. Balladen visar prov på den enorma smärta och förvirring som bara de med brustna hjärtan kan känna igen sig i, efter att de har blivit lämnade. Och kampen för att må bättre börjar sakta men säkert, även om lyckan numera känns som en illusion, speciellt en dag som denna den 14 februari.

3. Pulp – Disco 2000

Det numera nerlagda britpopbandet Pulps frontman Jarvis Cocker hittade äntligen helt rätt på gruppens magnum opus Different Class från 1995. Detta efter att bandet hade varit aktiva i nästan 20 år. Där besjunger han sin barndomsvän Deborah som han aldrig vågade avslöja sin hemliga kärlek för. Med komiska och nostalgiska rader berättar han sin självupplevda historia. En låt som fick sin stora final när han till slut sjöng den på hennes 50-årskalas många år senare. Bara året därpå, 2014, gick hon tragiskt nog bort.


2. U2 – With Or Without You

1987 skapade det irländska rockbandet U2 sitt mästerverk The Joshua Tree. En skiva vi minns genom singeln With Or Without You som visar prov på att kärleken är ett tveeggat svärd. Det är en problematisk kärlekslåt med en inledande pumpande bas och ett drivande trumkomp men som sakta tar form för att till slut explodera ut i ett crescendo. Den enkla men ändå geniala refrängen "I can't live, with or without you" sammanfattar känslan vi nog alla har känt någon gång.

1. David Bowie – Heroes


För 45 år sedan hade numera avlidne brittiske artisten David Bowie bosatt sig i Västberlin och tillsammans med Brian Eno (tidigare Roxy Music) skrev han låten som var tänkt att rasera Berlinmuren. Muren delade upp staden i öst och väst och stod bara 150 meter från den legendariska Hansa-studion där den vackra, grandiosa men samtidigt melankoliska "Heroes" spelades in. 

I texten står muren i vägen för ett kärlekspar. Men de kommer inte att låta något komma emellan dem när de kysser varandra under skottsalvorna. Desperationen tilltar i Bowies röst halvvägs in i låten när han skriker:

"I, I will be king
And you, you will be queen
Though nothing will drive them away
We can be heroes, just for one day
We can be us, just for one day"


Vilka kärlekslåtar vill du lyfta fram en dag som denna?

LÄS OCKSÅ: Liseberg slopar kravet på biljett till vissa konserter

ANNONCE