Nyhet

Ny serie skildrar den svenska hiphoppens framväxt

Från att ha varit nästintill borträknad dominerar hiphop topplistorna i Sverige idag. I SVT:s nya dokumentärserie När Hiphop Tog Över berättar artister och producenter om genrens resa det senaste decenniet.

Ett trettiotal hiphopartister och producenter som Sebbe Staxx, Silvana Imam, 23 och Imenella medverkar i den nya dokumentärserien. I fyra avsnitt berättar de hur det gick till när hiphopen blev Sveriges största musikgenre.

– Vi vill berätta om den här omvälvande och kreativa perioden inom svensk hiphop utifrån perspektivet hos de som faktiskt såg och medverkade till utvecklingen från insidan: artisterna och producenterna, säger Thomas Jackson, seriens producent i ett pressmeddelande.

I serien När Hiphop Tog Över flyttas fokus från samhällsproblematik till musik och den unika resa som svensk hiphop gjort – från att ha varit utdömd och övergiven av skivbolagen i början av 2000-talet till att idag toppa listorna och vinna priser på de stora galorna. På mindre än tio år tog hiphopen helt över som största musikgenre i Sverige. 


– Vi hoppas att serien ska bli en påminnelse om vilken kreativ gräsrotsrörelse den svenska hiphopen varit och är, bortanför alla rubriker. Det är helt enkelt dags att påminnas om musiken som gjorde att hiphop tog över och idag är Sveriges största musikgenre, säger Johannes Cakar, seriens redaktör.

Serien har premiär i SVT1 och SVT Play onsdag 22 februari kl. 22.00. Alla delar finns på SVT Play den 22 februari.

LÄS OCKSÅ: Carola firar 40 år som artist med fyra turnéer – hit kommer hon


ANNONCE