Nyhet

Nick Cave sågar AI-genererade låttexter

Den australiske rocksångaren tycker inte om den nya chattroboten Chat GPT:s låtskrivarkonst. "Ett groteskt hån mot vad det innebär att vara människa", skriver han i sitt senaste nyhetsbrev.

Bad Seeds-sångaren Nick Cave verkar inte vara ett fan av den populära tjänsten Chat GPT – en AI-generator som har väckt frågor om framtiden för kreativitet och skrivande när den visat sig kunna formulera texter som till stor del liknar texter skrivna av en människa.

När artisten fick en låttext skickad till sig, skapad i chattroboten och i "Nick Cave-stil", blev han inte imponerad, skriver Rolling Stone. Refrängen ”I am the sinner, I am the saint / I am the darkness, I am the light / I am the hunter, I am the prey / I am the devil / I am the savior” föll honom inte i smaken.

I sitt senaste nyhetsbrev skriver Cave att den snarare är "en kopia som utmynnat i travesti". Enligt honom saknar texten en mänsklig närvaro, men han fastslår att AI-genererade texter ännu är i sitt tidiga utvecklingsstadium:


"Kanske kan den i framtiden skapa en låt som på ytan är identisk med originalet, men det kommer alltid att vara en replika. Chat GPT har inget inre liv, den har inte varit någonstans och aldrig uthärdat någonting."

Cave avslutar med att tacka för låten och sågar AI-boten en sista gång:

"Tack för låttexten, men med all kärlek och respekt är den bullshit, ett groteskt hån mot vad det innebär att vara människa."


LÄS OCKSÅ: Nick Cave hintar motvilligt om ny musik

ANNONCE