Nyhet

Mick Jagger fyller 80 år

Den brittiska sångaren, låtskrivaren och skådespelaren, mest känd som frontman för det legendariska rockbandet The Rolling Stones, fyller 80 år idag.

Han föddes den 26 juli 1943 i Dartford, Kent, England. Mick Jagger är en ikon inom rockmusiken och har varit en central figur i musikvärlden i över fem decennier.

Tillsammans med gitarristen Keith Richards bildade han The Rolling Stones i London 1962. Bandet blev snabbt en del av den brittiska vågen och fick stor framgång över hela världen. Den brittiska vågen är ett begrepp som syftar på mitten av 60-talet då flera brittiska popgrupper, som till exempel The Beatles, började att nå stora framgångar utomlands.

Som en av rockens mest karismatiska frontmän har han influerat andra både med sin musik och stil genom många decennier. Inte minst genom sina energiska framträdanden på scen och vad hade väl klassiker som Satisfaction, Paint It Black och Jumpin' Jack Flash varit utan hans distinkta sångröst?

När han inte har stått på livescenen eller hållit till i studion så har han sysselsatt sig som skådespelare i filmer som Ned Kelly, Performance och The Escort.

Det är alltså en levande rockikon som idag firar 80 år och som fortfarande inte har några planer på att dra ner på tempot. Han fortsätter att turnera med The Rolling Stones och när bandet var i Stockholm för att fira sitt 60-årsfirande under förra året så beskrev GAFFAs recensent Carl Andreou spelningen som att "kultfigurer bjuder på godkänd underhållning."

Här är ett utdrag ur recensionen som framhöll Mick Jagger som den största underhållningen: "När han energiskt flänger över scenen med sitt överdimensionerade huvud och sin späda kropp, och underhåller på alla tillgängliga sätt, framträder han som den ende i bandet som ännu håller liv i den absoluta urkraft som har utgjort gruppens signum och starkaste kvalitet." Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

LÄS MER: Johnny Marr klar för Way Out West

ANNONCE