Nyhet

Melodifestivalen växer – nytt tävlingsupplägg 2024

Melodifestivalen växlar upp nästa år när tävlingsreglerna förändras och 30 bidrag kommer att delta i tävlingen. Semifinalen görs om till en femte deltävling som förlängs och i förlängningen röstas ytterligare två finalister fram.

Till nästa år ändrar Melodifestivalen sitt tävlingsupplägg. I varje deltävling tävlar sex bidrag, det vill säga totalt 30 artister under säsongen. Två bidrag per deltävling tar sig direkt till finalen, två är kvar i tävlingen och två har tävlat färdigt. Det är alltså tio bidrag som direktkvalificerar sig till finalen från deltävlingarna.

Finalen kommer fortsatt att ha tolv tävlande bidrag och de två sista finalisterna tas fram i en förlängning av den femte deltävlingen. Tittarna har då möjlighet att dela ut ännu fler hjärtan via app och telefon till sina favoriter bland de tio kvarvarande bidragen, det vill säga de som kommit trea och fyra i de fem deltävlingarna. Alla dessa tävlande artister är på plats och tittarna får se en snabbrepris av deras tidigare framföranden. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i förlängningen av den femte deltävlingen.

Finalen ser ut som den tidigare gjort med tolv tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app/telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.

– Vi vill alltid göra Melodifestivalen ännu bättre och mer spännande för vår publik. Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen. Nu hoppas vi på att hålla spänningen uppe genom alla program, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

LÄS OCKSÅ: Fyra omhändertagna efter stormningen i Melodifestivalen


ANNONCE