Nyhet

SE: Debby Fridays ger ut ny musikvideo

Kärlek, besatthet och manlig dominans gestaltas på ett lekfullt och unikt sätt.

Den mångfacetterade kanadensiska Debby Friday fortsätter sin imponerande kreativa bana. Den nya musikvideon till What A Man, från hennes färska album Good Luck, visualiserar punkiga basgångar, svepande elgitarrer och elektroniska inslag med en utmanande estetik. Detta harmonierar med hennes hängivenhet till konstnärlig frihet och viljan att våga experimentera.

Videon är enligt artisten inspirerad av essän Ways Of Seeing av John Berger och barockkonstnären Artemisia Gentileschi. Friday utforskar hur den kvinnliga kroppen framställs i västerländsk kultur, baserat på den kulturella teorin om "The Male Gaze". Teorin innebär att män placerar kvinnor i kontexten av manlig lust och huvudsakligen framställer den kvinnliga kroppen som ett objekt för den heterosexuella mannen.

– Essän och målningarna fungerade som ramar för videon. På samma sätt som Gentileschi avbildade sig själv i bilder av andra kvinnor känner jag att varje kvinna kan se oss själva i mycket av Gentileschis berättelse och hennes verk. Att vara kvinna och konstnär i den här världen innebär på många sätt att vara en shapeshifter, säger Debby Friday till DIY.

Du kan läsa en längre intervju med Debby Friday i GAFFAs nya aprilnummer.


LÄS OCKSÅ: Debby Friday: ”För mig är klubben också en kyrka” 


ANNONCE