Nyhet

Årets second hand-julklapp: Vinylskivan

För andra året i rad har Myrorna frågat svenska folket vad de allra helst vill köpa second hand och ge bort i julklapp. Nu kan "Årets second hand-julklapp 2023" utsedd av svenska folket avslöjas: vinylskivan.

2022 blev det tavlan, i år toppas listan av ett annat platt paket – vinylskivan. I den färska undersökningen ”Årets second hand-julklapp” har Myrorna frågat svenskarna vad de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Förutom vinylskivan finns smycken, porslin och böcker på topplistan, tillsammans med fjolårets vinnare tavlan.

Varje år köper svensken i genomsnitt fem julklappar per person och spenderar runt 3000 kronor – det mesta som köps är nyproducerat. Men allt fler verkar gå emot normen. I Myrornas undersökning framgår det att inställningen till att köpa julklappar second hand är stor hos svenska folket. Sju av tio vill handla julklappar som inte är nyproducerade.

– Med tanke på hur världen ser ut idag med krig, lågkonjunktur och klimatkatastrofer sätter allt fler ett värde i att bidra med det man kan, på många olika sätt. När årets största konsumtionshögtid närmar sig känns det fint att fler väljer att köpa sina julklappar second hand. Förutom att det är viktigt för klimatet och snällt mot plånboken går allt ekonomiskt överskott från Myrorna till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige, säger Caroline Andermatt, VD på Myrorna, i ett pressmeddelande.


Vinylintresset sprider sig ner i åldrarna
Vinylerna som lämnas in till Myrorna spänner brett över såväl musikgenre som tidsera. Här finns allt från rock till jazz, punk och dansband, men vanligast är pop från 80-talet, enligt vinylentusiasten Benjamin Lavén som jobbar med att värdera ljud och bild på Myrornas centrallager i Botkyrka. Han menar att han börjat se en ny trend bland vinylsamlarna.

–Traditionellt sätt har intresset för vinylskivor varit ett gubbvälde, men jag märker hur det börjar sprida sig ner i åldrarna. Det är allt fler unga tjejer som köper skivor vilket är jättekul. Här finns en hel värld att utforska och det är inte någon algoritm som föreslår vad man ska lyssna på. Enligt mig är det världens bästa present, både till någon man tycker om och till sig själv, säger Benjamin Lavén.

För den som vill handla vinylskivor i julklapp, men är osäker på vad man ska tänka på har Benjamin Lavén några matnyttiga tips:

– Var öppensinnad och lita på din magkänsla. Tycker du omslaget är snyggt och kul så är det stor sannolikhet att du också gillar musiken. Men glöm inte kolla skicket innan du bestämmer dig. Håll upp skivan mot en lampa och leta efter synliga repor. Ju färre repor desto bättre skick – och musikupplevelse, säger han.

LÄS OCKSÅ: VIVA SOUNDS 2023: Sista akterna presenterade


ANNONCE