Nyhet

Avicii Arena öppnar världens första butik där du betalar med känslor

Initiativtagarna bakom Avicii Arena lanserar nu Break The Silence – ett initiativ för att sprida kunskap om psykisk hälsa bland unga. Lanseringen inleds idag med öppningen av en ny butik den där 1000 exklusivt limiterade kepsar designade av artisten ANJI kommer att säljas. Och priset är högt. Här kan du nämligen bara betala med dina känslor.

Initiativet Avicii Arena lanserades i maj 2021 i ett samarbete mellan stiftelsen Tim Bergling Foundation, Trygg-Hansa, BAUHAUS och Stockholm Live. Syftet var att bryta stigmat kring och öka medvetenheten om psykisk ohälsa bland unga.

I samband med lanseringen av konceptet Break The Silence som riktar sig mot ungas psykiska hälsa, öppnas den nya butiken med specialdesignade artiklar av artisten ANJI. Du betalar för kepsen genom att skanna en QR-kod och svara på några frågor om känslor. Därefter får du ett digitalt kvitto och en limiterad keps kan hämtas ut.

– Den här butiken är den absolut första i sitt slag och vi hoppas att den ska bidra till att bryta stigmat kring att prata om känslor. Samtidigt är det viktigt att ha mottagaren i åtanke och främja viljan att lyssna och stötta, säger Alexandra Björnsson, projektledare Tim Bergling Foundation och fortsätter:


– Med det här initiativet hoppas vi kunna skapa en inkluderande atmosfär där det är naturligt att prata om känslor, psykisk hälsa generellt och samtidigt erbjuda unga de verktyg som behövs för att må bra.

Målet med initiativet är att öka kunskapen och kännedomen om psykisk hälsa bland unga. Öppningen av butiken är den första i en rad nya aktiviteter inom initiativet. Samtliga aktiviteter kommer att fokusera på öppenhet och att bryta stigmat kring att prata om känslor, för att förebygga att unga drabbas av psykisk ohälsa och säkerställa att de får det stöd de behöver.

– Att lära sig att uttrycka och hantera känslor hjälper barn och unga att må bättre. Forskning visar att förmågan att berätta hur man mår och känner, tillsammans med goda relationer med vuxna, är några av de viktigaste skyddsfaktorerna i livet mot bland annat depression och självmord. Att tidigt få lära sig att sätta ord på känslor kan därför ge ett bra skydd för framtiden, säger Alexandra Björnsson.


Under torsdagen när butiken öppnar i Avicii Arena kommer legitimerade psykologer och kuratorer att finnas på plats, tillgängliga för de som önskar. I butiken kommer även 1000 limiterade kepsar och 5000 pins gå att köpa för känslor.

Efter öppningen den 23 november kommer butiken att vara tillgänglig för besökare i samband med andra evenemang i Avicii Arena.

LÄS OCKSÅ: De spelar på Aviciikonsert för ungas psykiska hälsa


ANNONCE