Nyhet

BÄST JUST NU: Dansant om psykisk ohälsa

Jonathan Johansson – Alla Fåglar Blåa

Staffan Hellstrands rockiga popdänga Lilla Fågel Blå är originalet till denna Så Mycket Bättre-tolkning av Jonathan Johansson. Den blev en hitsingel 1993 och trots att den nu firar hela 30 år misstolkar många fortfarande den som att den handlar om någon som har gått bort. Detta är inte konstigt med textrader som "Det kallas himlen och jag har aldrig varit där / Men när jag ser på alla stjärnor över himlen så önskar jag att du var här / Du var så poetisk och nu går du i en annan värld / Och jag kan bara säga / Kom tillbaks / Den här världen är så underbar".

Jonathan Johansson är en av många som har misstolkat texten och Staffan får rätta honom i TV-programmet då personen den handlar om fortfarande är vid liv. Texten handlar nämligen om en ungdomsvän till honom som drabbades av schizofreni men som numera mår bättre.

En gång i tiden vann den en Grammis och en Rockbjörn för årets bästa inhemska låt. Och när Jonathan tar den till dansgolvet med en delvis nyskriven text om psykisk ohälsa känns det som att den ligger helt rätt i tiden i sin mer avslappnade kostym som även bjuder på finstämda stråkar. När han sjunger "Det kunde lika gärna varit jag", så finns det nog tyvärr många unga som äldre som kan relatera och titeln ändras från singularis till Alla Fåglar Blåa.


LÄS OCKSÅ: GAFFA AVSLÖJAR: Jonathan Johansson klar för Så Mycket Bättre

ANNONCE