Nyhet

Efter nedskärningarna – studieförbund tvingas skala ner

Regeringens föreslagna nedskärningar av anslagen till studieförbund från 2024 har redan fått konkreta konsekvenser. Nu tvingas allt fler säga upp personal och hyreskontrakt runt om i landet.

Kulturens bildningsverksamhet meddelade i oktober att man avslutar sin verksamhet mitt under 2024, och i hela landet förbereder nu studieförbund sig för att säga upp personal och avveckla lokaler.

"Idag är det svårt att driva ett litet statsbidragsberättigat studieförbund, på grund av höga administrativa krav och väsentligt minskade ekonomiska medel är det i princip omöjligt. Med de förutsättningar som nu gäller är det enda ansvarsfulla beslutet att avveckla den verksamheten", sa Åsa Kratz, förbundsordförande i Kulturens Bildningsverksamhet, om beslutet förra månaden.

I Karlskoga tvingas Studieförbundet Vuxenskolan säga upp en tredjedel av sin personal redan i år och avsluta hyreskontrakt för lokaler.


"Vi kommer redan i år tvingas säga upp en tredjedel av personalen. Egentligen skulle jag behöva säga upp nästan två tredjedelar redan nu för att få ekonomisk balans till 2026. Men då blir det ju inget kvar. Då har vi ingen som kan bedriva verksamhet. Och jag hör ju med mina kollegor. Alla studieförbund sitter i en liknande sits", säger Fredrik Wallin, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län, till Dagens Nyheter.

Verksamhetsutvecklaren på lokalkontoret i Karlskoga, Jonas Ljungkvist, säger till tidningen att han är "uppväxt i en replokal" och känner oro inför framtiden.

"Jag tänker ju på alla de band som spelar runt om i Sverige och alla replokaler som kommer att sägas upp. Kulturutövare som spelar musik i Sverige. För det svenska musikundret kommer inte från kulturskolan, det är studieförbunden."


I regeringens budget för 2024 minskar bidragen till Sveriges studieförbund med en tredjedel. Att sänkningen skulle bli en hård smäll för förbunden larmade bransch- och intresseorganisation Studieförbunden i samverkan för redan när budgeten presenterades i september. Även Folkbildningsrådet har varnat för att det får stora konsekvenser för människors tillgång till bildning och utbildning i hela landet.

"Alla är oroade över utvecklingen. I slutändan handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Alla studieförbund kommer att få sin del av utmaningen", säger Åsa Kratz.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: ”Studieförbunden är avgörande för svenskt musikliv”


ANNONCE