Nyhet

260 döda på musikfestival i Israel – attackerade från luften

Israels räddningstjänst har bekräftat att de har hittat omkring 260 döda kroppar i samband med en Hamas-attack under en musikfestival i lördags, rapporterar Haaretz.

Musikfestivalen ägde rum utomhus i öknen i södra Israel under firandet av den judiska högtiden Sukkot. Festivalbesökarna dansade i gryningen när en siren plötsligt ljöd, och den varnade för raketattacker. Efter detta bröt kaos ut när beväpnade män på motorcyklar, i bilar och i hängglidare stormade området och började skjuta in i folkmassorna.

En räddningsarbetare beskriver scenen som en "massaker", och när människor försökte fly genom nödutgångarna "stod grupper av terrorister där och sköt", enligt en rapport till BBC.

På sociala medier vädjar flera människor om hjälp för att försöka hitta sina anhöriga. Bland annat har en kvinna i Tyskland delat ett videoklipp av sin dotter, som befann sig på festivalen men som i videon är avliden och avklädd i ett fordon. Mamman vädjar nu om att få hem kroppen.


Stöd från kulturvärlden

Flera kända Hollywoodstjärnor och artister har under det senaste dygnet uttryckt starka reaktioner på de attacker som terrorgruppen Hamas har riktat mot Israel sedan lördagsmorgonen.

Enligt TT har Gal Gadot, känd för sin roll som Wonder Woman i den populära filmserien med samma namn, delat med sig av sina känslor. Gadot, själv israelisk med tidigare militärtjänstgöring i den israeliska armén, uttrycker att hennes "hjärta värker".


Komikern Sarah Silverman, som har en personlig anknytning till Israel genom sin syster och syskonbarn, som har kämpat för en tvåstatslösning och emot tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu, lägger till att det är "viktigt att förstå att Hamas är en terrororganisation med ett slogan som lyder 'döda alla judar'".

Vidare har artisten Bruno Mars, som var inbokad för en konsert i Tel Aviv på lördagen, valt att ställa in samtliga spelningar i Israel och har nu lämnat landet, enligt The Times of Israel.

LÄS OCKSÅ: Einár hedras med event på Sveriges fritidsgårdar


ANNONCE