Nyhet

AI-genererad Drake och The Weeknd-låt kan bli Grammy-nominerad

VD:n för The Recording Academy är öppen för tolkningar kring konst skapad med hjälp av AI.

I april släpptes låten Heart On My Sleeve av en anonym TikTok-användare vid namn Ghostwriter977. Låten blev snabbt viral, inte minst på grund av att sångrösterna bestod av AI-genererade tolkningar av Drake och The Weeknd.

Inom loppet av några dagar plockades dock låten bort från streamingplattformar efter att Universal Music Group bedömt den som ”intrångsgörande innehåll skapat med generativ AI.” Sedan dess finns bara korta snuttar tillgängliga för lyssning via icke-officiella kanaler.

Nu har låtens skapare, som kallar sig Ghostwriter, anmält låten i två olika Grammy-kategorier; Best Rap Song och Song Of The Year, enligt Consequence.


I en intervju med New York Times säger vd:n för The Recording Academy (sällskapet som har hand om The Grammy Awards) Harvey Mason Jr., att låten kan vara berättigad till nomineringar.

Enligt en representant för Ghostwriter är Heart On My Sleeve en egenskriven komposition som spelats in av människor, vilket godkänner den för nomineringar, säger Mason i intervjun.

En godkänd nominering behöver dock vara tillgänglig i fysiska butiker och på streamingtjänster, vilket kan sätta käppar i hjulet för Heart On My Sleeve.


Mason säger att situationen agerar som en intressant fallstudie för AI-genererad konst. I en tidigare intervju med Variety har bland annat resonerat att The Recording Academy fortfarande vill att människor ska få erkännande för det mänskliga arbetet de genomför:

– Det är den distinktionen vi försöker göra. Om en människa skriver en låt och AI används för att göra om, skapa en helt ny, eller använda någon annans röst, skulle själva framförandet inte vara berättigat, men låtskrivandet och textförfattandet skulle absolut ha rätt till ett pris.

Enligt New York Times har Ghostwriter själv haft möten med profiler inom musik- och techbranschen för att diskutera AI och dess potential. Dessutom delade hen nyligen ett nytt alster på sociala medier, låten Whiplash, där AI-genererade röster efterhärmar Travis Scott och 21 Savage.


LÄS OCKSÅ: DÅ SLÄPPER DRAKE SITT NYA ALBUM

ANNONCE