Nyhet

Daniel Ek om AI-musik: ”Det kommer att bli knepigt”

"Vi har ett väldigt stort team som jobbar med just den här typen av frågor."

Daniel Ek, VD för Spotify, har meddelat att Spotify inte planerar att införa ett fullständigt förbud mot musik som skapats med hjälp av artificiell intelligens (AI), men han erkänner att det är en komplex fråga med svåra gränsdragningar. I en intervju med BBC diskuterade Ek Spotifys inställning till AI-genererad musik.

Enligt Ek anser Spotify att användningen av AI-verktyg för att förbättra artisters musik är godtagbar. Å andra sidan är verktyg som helt efterliknar andra musikers stil inte acceptabla enligt företaget. Men det finns även en mellanväg, där AI-avkommor är påverkade av andra artister men ändå inte direkt kopierar deras verk.

Gränsdragningen mellan dessa olika nivåer av AI-involvering kommer att vara en utmaning, enligt Ek.


– Det kommer att bli knepigt, säger han.

Ett tidigare exempel på detta dilemma var låten Heart On My Sleeve, som släpptes tidigare i år. Låten använde sig av rösterna från kända artister som Drake och The Weeknd genom ett AI-verktyg, utan deras vetskap. Efter att detta uppdagades, togs låten bort från Spotify i april. Samtidigt försökte dess skapare nominera låten till en Grammy.

Daniel Ek betonar att Spotify redan utmanas med dessa komplexa frågor. Musiken i den digitala tidsåldern fortsätter att utvecklas och Spotify försöker att hitta rätt balans mellan att främja innovation och skydda artisternas integritet och kreativitet när det gäller AI-skapad musik.


– Vi har ett väldigt stort team som jobbar med just den här typen av frågor, säger Daniel Ek.

LÄS OCKSÅ: ANALYSER: AI hotar Spotify och artister

ANNONCE