Nyhet

Fejkkonserter sprids på Facebook: "Bluff"

Kommer Spice Girls till Göteborg nästa sommar? Och gör Bråvallafestivalen comeback 2024? Svaret är nej. Trots det cirkulerar flera fejkevents på Facebook.

Nyligen dök det upp en händelse på Facebook som hävdade att Bråvallafestivalen skulle återvända i maj nästa år. För närvarande finns det dock ingen bekräftad uppsättning artister för festivalen. Händelsen annonserades av en enskild person som delade upprepade inlägg på TikTok och inkluderade en länk där biljetter kunde köpas.

Under onsdagsförmiddagen beslutade dock biljettförsäljningsföretaget Billetto att tillfälligt stoppa biljettförsäljningen. Billetto meddelade Dagens Nyheter att det kan finnas misstankar om att arrangören inte är seriös, och de utreder ärendet vidare.

Även FKP Scorpio, som tidigare arrangerade festivalen innan den lades ned år 2018 och som äger varumärket "Bråvallafestivalen", reagerade på påståendet om att festivalen skulle återuppstå. Håkan Durmér, marknadschef på FKP Scorpio, meddelade tidningen:


"Vi har inte på något sätt godkänt användandet av vårt varumärke. Vi har satt i gång processen för att få mer information om vem som ligger bakom den här bluffen och undersöker hur vi kan agera på det här. Vi uppmanar alla att vara vaksamma och inte köpa biljetter till evenemanget då det framstår vara en bluff eller ett skämt."

Arrangören som skapade evenemanget på Facebook har i sin tur förnekat anklagelserna om att det skulle vara ett oseriöst arrangemang. Enligt honom finns det ingen ägare av varumärket Bråvallafestivalen eftersom företaget gick i konkurs år 2018. Han har meddelat att alla biljettförsäljning har stoppats tills vidare och att redan sålda biljetter kommer att återbetalas tills situationen är klarlagd.

Även ett evenemang som meddelar att den brittiska gruppen Spice Girls kommer att spela på Ullevi i Göteborg den 29 juni 2024 sprids på Facebook. Närmare 12 000 personer meddelat att de är intresserade av spelningen som lades upp under tisdagen.


"Got Event har ingen kännedom om detta evenemang", skriver kommunikationsansvarige Mikael Persson i ett mejl till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Ny regel ska stoppa giriga andrahandsförsäljare – av konsertbiljetter

ANNONCE