Nyhet

Phoebe Bridgers tar ställning i abortfrågan: "Vi sjunger för de som inte kan"

Den amerikanska indiestjärnan Phoebe Bridgers står upp för aborträtten.

Phoebe Bridgers, soloartist och känd som en av medlemmarna i bandet Boygenius, berättar i en intervju med The Irish Times om en abort hon genomförde för några år sedan. Hon reflekterar över att beslutet var enklare för henne som en "rik kvinna" som kan resa var som helst för att söka den hjälp hon behöver.

"Jag gjorde en abort år 2021", berättar hon. "Och jag spelade på många ställen 2022 där det är olagligt. Även om det inte är olagligt i din delstat, är det väldigt svårt för fattiga människor att få tillgång till det."

Sångerskan och låtskrivaren tillägger att hon är smärtsamt medveten om sin förmån som gör att hon kan delta i sådana samtal med lätthet.


"Det är konstigt att stå upp för något som jag egentligen inte måste engagera mig i på riktigt", säger hon. "Oavsett hur du ser på det, är jag en rik kvinna – jag kan gå vart fan jag vill för en abort nu."

Förra året medverkade Bridgers i det amerikanska nyhetsprogrammet The Beat With Ari Melber och diskuterade fansens reaktioner på hennes pro-choice-ställning och aktivism för aborträttigheter.

I intervjun frågade Ari Melber om Bridgers har sett fans lämna hennes konserter när hon pratar om ämnet på scen. Hon svarade med att säga att hon bara har sett det hända "några gånger" och att hon ofta känner att hon "preaching for the choir" eftersom hon har en övervägande progressiv fangrupp.


"Det är trevligt att veta att mitt budskap når någon som inte håller med mig."

Phoebe Bridgers, tillsammans med Boygenius, besökte Sverige senast förra månaden för en spelning på Way Out West. Konserten fick fyra av sex stjärnor av GAFFAs recensent på plats.

"Detta är första gången de spelar i Sverige, och när kameran filmar ut över publiken, ser man att det längst fram står hängivna fans i skjorta och slips. Det är nog inte sista gången de kommer hit. Men nästa gång kanske en intimare lokal hade lockat fram det allra bästa hos bandet. "


LÄS OCKSÅ: Boygenius spelar i drag – i protest mot amerikansk guvernör

ANNONCE