Nyhet

Tio år sedan Kristian Gidlund gick bort

Den 17 september 2013 dog musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund i cancer. Han blev 29 år gammal.

Kristian Gidlund, känd som trummis i rockbandet Sugarplum Fairy, fick sin cancerdiagnos 2011 och började snabbt dela sina tankar om livet och döden på sin blogg I Kroppen Min

Texterna lästes av miljontals människor men efter drygt två år, den 18 september 2013, publicerade familjen ett sista inlägg:

"Tisdagen den 17 september strax före klockan 15 tystnade Kristians penna. Kampen har varit hård och på alla sätt ojämn. Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina. Det hjärtat var även starkt fysiskt och lät sig inte besegras utan kamp.


Med detta inlägg, som blir det sista, så vill vi i Kristians närmaste familj tacka för det stora stöd som visats honom genom denna blogg. Vi önskar nu att få sörja och bearbeta Kristians minne i stillhet."

Orden blir teater

I somras sattes en teaterpjäs baserad på texterna från bloggen upp på Parkteatern i Stockholm. Nu är det dags för pjäsen att ge sig ut på en turné runt om i landet. I veckan hade föreställningen premiär i hemstaden Borlänge.


Kristian Gidlund och Mats Björke var barndomsvänner och de turnerade senare i livet tillsammans med sina respektive band, Sugarplum Fairy och Mando Diao. Nu är det Björke som komponerar och framför musiken som ackompanjerar Gidlunds texter i pjäsen.

– Det var familjens idé att jag skulle komponera musiken. Så det har varit oerhört ärofyllt, säger Björke till SVT Nyheter.

Han berättar att musikskapandet för pjäsen kom naturligt för honom, som om han tillsammans med sin gamla vän skapade något helt nytt.


– Det har varit sådana positiva stunder av glädje i skapandet för mig. Det viktiga nu är att hela landet ska få se den här föreställningen.

"Låt inte känslorna stanna i bröstet"

Kristian Gidlund var även under en tid skribent för GAFFA. Men några av de mest citerade raderna skrev han på sin blogg:


"Kanske får vi bara den tid som tilldelats oss på jorden. Därför ser jag det ännu tydligare nu: Jobba inte för mycket. Låt inte känslorna stanna i bröstet. Prata. Bråka aldrig om pengar. Våga säga nej. Våga säga ja. Paradiset kan vara en plats på jorden."

LÄS OCKSÅ: Intervju med Gustaf Norén: "Vi och Kristian Gidlund har en jättebra relation nu''

ANNONCE