Nyhet

Världsomfattande efterlysning av klassisk The Beatles-bas

Paul McCartney efterlyser sin gamla elbas, som har varit försvunnen i mer än ett halvt sekel.

Världsstjärnan Paul McCartney förvärvade sin Höfner 500/1 elbas för endast 30 pund år 1961. Nu uppskattas den värderas till över 10 miljoner pund.

Sista gången denna historiska bas sågs var under The Beatles sista spelning på taket till det egna skivbolaget Apples kontor på Savile Row i London år 1969.

Tillverkaren Höfner har nu startat en global sökoperation i syfte att hitta McCartneys bas, enligt Daily Mail.


McCartney köpte ursprungligen denna basgitarr i Hamburg och har tidigare delat med sig av hur han blev förtjust i den på grund av dess unika form. Eftersom han spelade med vänster hand, gav basens symmetriska design en visuell harmoni under uppträdanden, en detalj som han tidigare har kommenterat.

Under början av 60-talet var det vanligt att se Paul McCartney uppträda med denna elbas på scenen, men den försvann samtidigt som The Beatles gick skilda vägar.

Höfners musiktillverkare har nu satt igång en sökinsats i hopp om att människor runt om i världen kan bidra till att spåra detta historiska instrument.


Nick Wass, VD för Höfner, har uttryckt sitt samarbete med Paul McCartneys team under årens lopp och hur de har diskuterat basens öde.

"Paul sa till mig: ”Kan inte du hjälpa mig hitta basen eftersom du är från Höfner?”. Det var den frågan som startade gnistan till den stora jakten", berättar Wass för Sunday Telegraph.

Han betonar att denna basgitarr skulle kunna jämföras med värdet av konstverk av storheter som Van Gogh eller Picasso.


"Paul skulle bli så glad och överlycklig om han skulle få tillbaka gitarren", tillägger han.

LÄS OCKSÅ: The Beatles-klassiker tolkas av storheter

ANNONCE