Nyhet

Winnerbäck slår tillbaka i debatt: ”Jag hade inte varit där jag är utan den kommunala musikskolan”

Diskussionen om offentligt finansierad kultur i Östergötland fortsätter. Nu ger sig artisten Lars Winnerbäck, uppväxt i Linköping, in i debatten.

Lars Winnerbäcks inspel är en reaktion på en debattartikel som publicerades i Corren i förra veckan. I den artikeln argumenterade lokala representanter för Moderata ungdomsförbundet (MUF) för ytterligare bantning av kulturbudgeten i Norrköping.

MUF beskriver Winnerbäcks kultur som "önskvärd", och refererar till att han väntas sälja ut en konsert i Linköping med ”minimalt offentligt stöd” i oktober.

"Man kanske tänker att jag, efter mina studier, en morgon startade aktiebolaget Winnerbäck, plitade ihop några trudelutter och så var framgångssagan ett faktum?", skriver Winnerbäck i sitt svar.


Vidare skriver Linköpingssonen att han inte hade nått framgång utan "den kommunala musikskolan, Skylten, Arbis, fritidsgårdarna, Rockkarusellen, Studiefrämjandet, föreningen Rock D’amour, en rad eldsjälar och en ännu längre rad tillgängliga scener".

Winnerbäck menar även att det inte bara är han som kommer till staden för spelningen, utan "ett stort gäng" ljud- och ljustekniker, scenarbetare, musiklärare och andra som bara i par veckor arbetar med turnén.

"Vi är alla del i en kedja av både bred och smal kulturverksamhet. Den kultur Muf tycker är önskvärd kan inte ryckas ur sitt sammanhang. Vi behöver varandra", menar han.


På torsdagen uppmanade en bred grupp inom MUF:s högsta ledning det nationella moderpartiet att ta itu med kulturdebatten.

"Vi kräver att Moderaterna vågar ta debatten om kulturens förtjänster och kostnader", förklarar de i ett öppet brev.

Kulturdebatten uppstod på grund av det borgerliga styrets beslut att avveckla kultur- och fritidsförvaltningen i Norrköping och istället integrera verksamheten i det nya Tillväxt- och utvecklingskontoret från och med nästa år. Det övervägs även en försäljning av konserthuset Louis de Geer-hallen.


Kommunalrådet Sophia Jarl (M) är en framträdande figur i styret och besluten har väckt kritik av artister som Lisa Nilsson och Markus Krunegård, inklusive en uppmaning till bojkott av staden från artisten Tomas Andersson Wij.

LÄS OCKSÅ: Tomas Andersson Wij bojkottar Norrköping – efter stadens politiska beslut

ANNONCE