Nyhet

Få kvinnliga akter på sommarens festivaler

På sju av landets tio största festivaler är endast var fjärde bokad artist kvinna. Det visar en kartläggning av P3 Nyheter.

I kartläggningen har vissa festivaler ett uttalat mål att boka artister på ett så jämställt sätt som möjligt, medan andra saknar en sådan policy. Till exempel har Brännbollsyran endast 4 av 18 artister som är kvinnor på årets festivalaffisch.

– Vårt ansvar ser vi som att ge besökarna vad de efterfrågar. Om vi lägger in fler aspekter tror vi inte att festivalen överlever långsiktigt, säger Brännbollsyrans projektledare Peter Arkhult till P3 Nyheter.

Karin Inde, ordförande för Musikerförbundet, motsätter sig idén att det skulle vara ekonomiskt ointressant att boka fler kvinnliga akter. Hon anser att resultatet av kartläggningen snarare beror på lathet och beklagar att flera festivaler tänker kortsiktigt.


I undersökningen ingår festivaler som Way Out West, Sweden Rock, Urkult, Playa Festival, Bonfire Festival, Brännbollsyran, Storsjöyran, Rosendal Garden Party, South Ocean Festival och Bayside Festival.

LÄS OCKSÅ: Roskilde presenterar hela årets lineup

ANNONCE