Nyhet

Abba i Trumps valkampanj – strid om musikanvändning

Donald Trumps valkampanj hävdar att de hade tillstånd att spela Abba-låtar under ett valmöte i Minnesota, men skivbolaget Universal säger emot. Nu klargör upphovsrättsorganisationen BMI att kampanjen delvis har rätt, men frågetecken kvarstår.

Donald Trumps kampanjteam avfärdar kritik och menar att de hade tillstånd att spela Abbas musik vid ett valmöte.

– Kampanjen hade licens att spela Abbas musik genom vårt avtal med BMI och ASCAP, säger en talesperson till nyhetsbyrån AP.

Det var Svenska Dagbladet som först rapporterade om händelsen efter att ha bevakat valmötet i Minnesota, där Trumpanhängare underhölls med Abbas musik.


”Vårt skivbolag Universal ser till att det tas ner”, kommenterade Björn Ulvaeus till TT.

Enligt Universal hade inget tillstånd eller licens getts till Trumps kampanj, men upphovsrättsorganisationen BMI ger nu Trump delvis rätt, enligt Svenska Dagbladet. BMI förklarar att kampanjen har en så kallad "politisk licens", som ger tillgång till över 22 miljoner låtar, inklusive Abbas.

Artister och låtskrivare har dock möjlighet att protestera och förhindra att deras musik används i politiska sammanhang.


Under valmötet visades även musikvideor med Abba, men det är oklart om kampanjen hade de ytterligare licenser som krävs för att visa videomaterialet i dessa sammanhang.

Det är inte första gången artister kräver att Trump slutar använda deras musik i sin kampanj. Tidigare har bland andra The Rolling Stones, Foo Fighters, Céline Dion, Bruce Springsteen, Rihanna och Neil Young protesterat mot detta.

LÄS OCKSÅ: Abbas musik stoppas – skivbolag säger nej till Trump


ANNONCE