Nyhet

CIA om terrorplanerna på Swift-konsert: "Ville döda tusentals"

Österrikiska myndigheter stoppade en planerad terrorattack mot en Taylor Swift-konsert i Wien efter ett tips från CIA. Den huvudmisstänkte, en 19-årig man, hade kopplingar till IS och planerade att döda tusentals.

Österrikiska myndigheter kunde tidigare i augusti avvärja en planerad terrorattack mot en Taylor Swift-konsert i Wien, tack vare ett tips från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, rapporterar Aftonbladet. En 19-årig man, som svurit trohet till terrororganisationen IS, greps tillsammans med två andra misstänkta innan de hann verkställa sin plan.

– De planerade att döda ett stort antal, tiotusentals människor på den här konserten, inklusive säkerligen många amerikaner, och var ganska långt gångna i detta, säger CIA-chefen David Cohen.

De gripna misstänks ha planerat en attack med knivar och hemmagjorda sprängladdningar utanför arenan, där sammanlagt uppemot 95 000 personer väntades befinna sig både inne och utanför under konserterna. I de misstänktas hem fann polisen kemikalier och teknisk utrustning som pekar på att de hade för avsikt att tillverka bomber.


Den 19-åriges advokat hävdar dock att myndigheterna överdriver hotbilden för att rättfärdiga ökad övervakning. Trots detta valde myndigheterna att ställa in tre konserter som skulle äga rum i Wien.

CIA-chefen lyfter fram insatsen som en framgång för underrättelsetjänsten och noterar att det var en lättnad inte bara för Swift-fans, utan också för säkerhetstjänsten.

– Jag kan berätta för dig inom min byrå och andra, det fanns människor som tyckte att det var en riktigt bra dag för oss på CIA:s högkvarter. Och inte bara för Swifties i arbetsstyrkan, säger Cohen.


Taylor Swift själv tackade myndigheterna på Instagram och skrev att de nu kunde sörja de inställda konserterna istället för förlorade liv.

LÄS OCKSÅ: Taylor Swifts första ord om terrorskräcken

ANNONCE