Nyhet

400 kulturpersoner: Rätt att låta Israel delta i Eurovision

Över 400 kändisar stöttar EBU:s beslut att låta Israel medverka i Eurovision, enligt ett öppet brev från den pro-israeliska organisationen Creative Community For Peace.

Uppropet har fått stöd av flera välkända namn som Helen Mirren, Gene Simmons, Scooter Braun, Sharon Osbourne och Selma Blair. I brevet uttrycker de sitt stöd för Europeiska radio- och TV-unionens (EBU) beslut att låta Israel delta i Eurovision Song Contest.

Detta som ett svar på de som krävt att Israel ska uteslutas från tävlingen på grund av det pågående kriget mellan Israel och Hamas, rapporterar SVT Kultur.

"De som vill att Israel utesluts undergräver tävlingens anda och förvandlar den från ett firande av gemenskap till ett politiskt verktyg", skriver Creative Community For Peace i brevet.


Creative Community For Peace, en organisation som arbetar mot antisemitism inom underhållningsbranschen och mot en kulturbojkott av Israel, står bakom brevet.

I Sverige har över 1 000 artister, genom ett annat upprop, uppmanat EBU att utesluta Israel från Eurovision. Trots detta har EBU meddelat att de inte planerar att utesluta Israel från tävlingen och att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller kraven för att delta med sitt bidrag.

LÄS OCKSÅ: Island kan bojkotta Eurovision om Israel är med


ANNONCE