Nyhet

Uppgifter: Israels Eurovisions-bidrag kan diskvalificeras

Israels bidrag i Eurovision Song Contest kan diskvalificeras av EBU, uppger källor till Ynet. Detta eftersom låten, som fått namnet October Rain, påstås innehålla politiska uttalanden.

Israel vill skicka låten October Rain, framförd av artisten Eden Golan, till Eurovision Song Contest i Malmö i maj, och väntar nu på godkännande från den europeiska radio- och TV-unionen EBU.

Men efter att låten kontrollerats, uppger källor inom det israeliska public service-bolaget KAN att det finns en oro för att bidraget kommer att diskvalificeras, skriver Ynet.

Även om det exakta politiska innehållet i låten inte har avslöjats av det israeliska TV-bolaget, spekuleras det att titeln kan vara en referens till Hamas terroristattack mot Israel den 7 oktober förra året, vilket utlöste konflikten i Gaza.


Trots uppgifter om eventuell diskvalificering håller det israeliska sändningsföretaget fast vid att de inte kommer att ändra låten. Det finns inga planer på att ersätta den, vilket innebär att Israel kan dra sig ur tävlingen om låten inte godkänns.

Israels kultur- och sportminister, Miki Zohar, fördömer möjligheten till diskvalificering som "skandalös" och hävdar att låten inte är politisk utan snarare uttrycker folkets och nationens känslor.

– Jag uppmanar European Broadcasting Union att fortsätta att agera professionellt och neutralt och att inte låta politiken påverka konsten, säger han.


Krav på att förbjuda Israel från Eurovision Song Contest på grund av konflikten i Gaza och civila offer har tidigare avvisats av EBU, som betonar evenemangets status som en icke-politisk plattform som förenar globala publik genom musik.

LÄS OCKSÅ: 1 000 artister vill porta Israel från Eurovision

ANNONCE