Nyhet

Musik på spanska ökar i popularitet på topplistorna

Musik på engelska blir mindre populärt, enligt en ny amerikansk rapport. Spanska är det näst mest framträdande språket på de internationella topplistorna.

Engelskan fortsätter att dominera den globala musikscenen, trots att andelen engelskspråkiga låtar minskar. År 2023 var 54,9 procent av de 10 000 mest populära låtarna i världen på engelska, vilket innebär en nedgång med 12 procent på bara två år. Detta rapporterar Billboard.

Spanska är det näst mest framträdande språket på de internationella topplistorna. I USA har andelen spanskspråkiga låtar fördubblats på två år.

Även låtar på hindi ökar. Antalet har mer än fördubblats från 2021 till 2023, och språket rankas nu som det tredje mest populära på de globala topplistorna.


Koreanska och japanska tar platsen som fjärde och femte mest framstående språken i musikvärlden.

Rapporten pekar på att tillväxten av den spanska musikmarknaden i USA kan härledas till en ökande spansk befolkning, ökad musikströmning och ett kulturellt skifte med mer mångfald. Detta skifte kan spåras tillbaka till artister som Ricky Martin och Shakira, medan dagens populära spanskspråkiga artister inkluderar namn som Bad Bunny, Rosalía och Peso Pluma.

LÄS OCKSÅ: Bad Bunny om framgångarna: "Jag säger alltid nej, men jag tror att jag ljuger"


ANNONCE