Nyhet

Rysk man fotade skyddsobjekt – greps på festival

En utländsk medborgare har häktats på sannolika skäl, misstänkt för att ha fotograferat skyddsobjekt i Sverige. Vid gripandet befann han sig i ett berusat tillstånd på en festival i Karlskoga.

Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om en rysk medborgare i 40-års åldern som är misstänkt för att ha fotograferat skyddsobjekt runt om i Sverige. Det är enligt skyddslagen förbjudet att fotografera, avbilda, beskriva eller mäta skyddsobjekt, därför har han nu häktats misstänkt för brott av Örebro tingsrätt på den högre misstankegraden sannolika skäl. 

Vid gripandet befann han sig på en festival i Karlskoga när en polispatrull uppfattade mannen som berusad. Detta ledde vidare till att han sedan blev misstänkt för brott mot knivlagen när man upptäckte att han var beväpnad med kniv. När han saknade identitetshandlingar så genomfördes även en husrannsakan i hotellrummet där han bodde. Då uppdagades det att han fotograferat skyddsobjekt på midsommarafton i Sundsvall och i slutet av maj i Stockholm, dessutom hittades utrustning som en drönare. 

– Jag känner till fallet, men det är Polismyndigheten som leder förundersökningen så jag får hänvisa alla frågor dit, säger Säpos presstalesperson Karin Lutz till Aftonbladet.

Mannen nekar till brott men medger att han har tagit bilderna.

LÄS MER: Låtarna svenskarna väljer till sin begravning 


ANNONCE