Nyhet

Rosa Mannens kanal nedstängd igen: "Det är tufft"

Rosa Mannen har under flera år samlat klassiska svenska TV-klipp, digitaliserat dem från VHS-band och delat dem på sin YouTube-kanal. Detta har dock inte varit utan problem, och nu har hans kanal återigen blivit nedstängd.

Rosa Mannens YouTube-kanal har länge fungerat som en omfattande samling av svensk kulturhistoria. Tidigare kunde man hitta klipp från program som Sen Kväll Med Luuk och intervjuer med artister och band som Ted Gärdestad, Harry Brandelius och Kent.

Daniel, skaparen av kanalen, har digitaliserat omkring 50 000 VHS-band med gamla TV-sändningar och lagt upp dem online. Men nu har YouTube stängt ner Rosa Mannens kanal för tredje gången, vilket Daniel meddelar i en video på en sidokanal på plattformen.

– 18 år av youtubande är över, 10 000 videor är borta, säger han.


Tidigare nedstängningar skedde 2022 och 2021 på grund av en konflikt med Nent Group. Efter att ha tagit bort klipp från ZTV och TV3 återställdes kanalen och upphovsrättsproblemen verkade vara lösta.

Daniel säger nu att "tre olika företag har anmält tre olika klipp", vilket har lett till att kanalen återigen har stängts ner.


När GAFFA pratar med Daniel berättar han om nedstängingen.

– Jag skulle på eftermiddagen i förrgår gå in och svara på kommentarer, men upptäckte att jag inte kunde logga in på kanalen. Så jag kollade min mejl och där stod det att kanalen är nedstängd på grund av för många copyright-varningar.

Hur ser planen ut för att få tillbaka kanalen?


– Nästa plan är att jag ikväll kommer att göra en video där jag berättar om vilka som har anmält mig och hur man går tillväga för att kontakta dem om man också tycker att det är fel att de anmäler kanalen på det här sättet.

Vilka bolag det rör sig om vill Daniel inte berätta förrän videon är publicerad, men han kan avslöja att det rör sig om ett svenskt, amerikanskt och norskt mediehus.

Hur har kontakten sett ut med företagen?


– Jag har kontaktat alla. En av dem har jag väntat 82 dagar på att få ett svar, men ingen av dem tre har svarat mig. Därför tänker jag låta mina tittare göra ett försök också.

Och om det inte fungerar?

– Om jag fortfarande inte får något gehör från företagen, då är den sista utvägen att jag startar en ny kanal och börjar om igen. Om jag orkar ... jag vet inte. Jag står lite och funderar över om jag kanske ska sluta helt. Det tar så mycket tid och energi varje gång man blir nedstängd. Det är tufft.


Vad anser du behöver göras på en högre nivå för att du ska kunna få fortsätta göra det här?

– Jag tror man behöver se över upphovsrätten, hur länge den kan gälla och göra det enklare att lägga ut saker som ändå ingen någonsin kommer se igen.

Vad är det som driver dig till att fortsätta?


– Att hela tiden hitta saker som jag själv hade velat titta på och göra det möjligt för andra att se. Jag har fortfarande många, många tusen videoband att gå igenom med massvis av guld som behöver komma ut.

LÄS OCKSÅ: "LISTA: Här är Rosa Mannens 5 favoritklipp – "känslosamt framträdande"

ANNONCE