Nyhet

Taylor Swift hotar brittisk räntesänkning

Taylor Swifts utsålda världsturné har landat i Storbritannien. Nu meddelar en investmentbank att det högre pristryck som följer med artistens besök kan hota en brittisk sänkning av styrräntan.

En analys från investmentbanken TD Securities varnar nu för att det ökade pristrycket som följer med Taylor Swift kan hota en planerad sänkning av den brittiska styrräntan senare i sommar, rapporterar CNBC.

Swifts konserter i London i juni och augusti väntas dra hundratusentals fans, vilket leder till högre hotellpriser, fler restaurangbesök, resor och en ökad konsumtion – en så kallad Swift-effekt.

De flesta ekonomer förutspår att Bank Of England kommer att sänka styrräntan i augusti från den nuvarande nivån på 5,25 procent, den högsta på 16 år.


Men TD Securities anser att Swift-konserterna kan ge inflationen ett märkbar uppsving.

"En ökning av hotellpriserna då kan vara påtaglig, vilket tillfälligt kan addera så mycket som 30 punkter till tjänsteinflationen", skriver bankens analytiker, enligt CNBC.

Hela den brittiska turnén beräknas tillföra ekonomin 1 miljard pund, motsvarande över 13 miljarder kronor, enligt banken Barclays.


Förra veckan rapporterades den svenska inflationssiffran för maj, som var något högre än väntat. Även där talades det om en Swift-effekt på inflationen, vilket bidrog till att stänga dörren för en räntesänkning från riksbanken nästa vecka.

LÄS OCKSÅ: Taylor Swift prisad som årets låtskrivare

ANNONCE