Nyhet

Åhlund och Yttling släpper nytt album – under nytt namn

Jocke Åhlund och Björn Yttling skrotar namnet Smile och blir nu Abstract Crimewave. Den 3 oktober släpper duon sitt tredje gemensamma album.

Jocke Åhlund och Björn Yttling har gjort musik tillsammans i över ett decennium, och på tur står deras tredje gemensamma album efter Phantom Island från 2022 och A Flash In The Night från 2012. Då hette de Smile, men efter att ha slutfört sin tredje skiva insåg de att det var dags för en identitetsförändring.

"Vi skulle aldrig ha bytt namn, men de där gubbarna från Radiohead stal det! Det ser inte ut som att de kommer sluta, och de är på ett stort skivbolag, så vi skulle alltid vara det andra Smile om vi fortsatte. Vårt nya namn är mycket bättre än Smile. Hur som helst – de kan behålla det", säger Jocke Åhlund i ett pressmeddelande.

Följaktligen återföds de nu som Abstract Crimewave, och som första uppdrag under sitt nya namn levererar de sin starkaste samling låtar hittills.


Efter spelningarna som följde på Phantom Island kände Jocke och Björn att en uppföljare inte får dröja för länge.

"Vi hade så roligt och blev så inspirerade att vi tänkte: 'Vi måste göra detta igen'. Den här gången lät vi inte idéerna ligga och mogna i åratal. Vi gick in i studion som en trio – vi två plus vår trummis Nisse Törnqvist – och började arbeta direkt utan att lägga vikt vid sådant som pålägg och efterbearbetning", säger Björn Yttling.

Skivan – som fått titeln The Longest Night – gästas av Lykke Li, som bidrar till sång på singeln The Gambler. Låten släpps redan idag.


"Björn är min favoritperson att skriva låtar med. The Gambler skrev vi mellan ett väldigt tävlingsinriktat tennispass", säger Lykke Li.

Andra gäster på skivan är Chrissie Hynde (Pretenders) och Gustav Ejstes (Dungen).


I höst gör även Abstract Crimewave en turné som inleds i Stockholm 8 november.

Turnédatum:
8/11 Stockholm, Hus 7 
15/11 Malmö, Plan B
16/11 Göteborg, Nefertiti

LÄS OCKSÅ: Jocke Åhlunds diss mot Thom Yorke: "We call ourselves The Radioheads"


ANNONCE