Nyhet

De blev Grammisgalans stora vinnare

Thomas Stenström prisades med två av fem Grammisar, och Dina Ögon tog hem sina första statyetter någonsin.

Den svenska popartisten Thomas Stenström och det kritikerrosade bandet Dina Ögon blev kvällens stora vinnare på Grammisgalan, med två statyetter vardera.

Stenström vann den tunga kategorin årets artist, och årets pop för albumet Superlativ 97. Han var även nominerad i kategorierna årets album, låt och textförfattare, men dessa uteblev.

Istället var det Dina Ögon som tog hem priset för årets album, för Oas. Bandet tog även hem priset för årets alternativa pop för albumet.


– Jag är förstummad, tack till alla inblandade som varit med och gjort den här skivan. Jag är så glad, sa Anna Ahnlund under sitt tacktal.

Falubandet Bolaget var nominerade till fyra priser, och vann i kategorin årets låt med den stora hitten Ikväll Igen. Låten var den mest strömmade i Sverige på Spotify förra året.

Eah Jé tog hem titeln årets nykomling för EP:n En Liten Låtidé. Artisten slog igenom i samband med att han började dela korta klipp av låtar han skrivit på Tiktok, och sedan uppmärksammades av Bianca Ingrosso – med sina 1,4 miljoner följare på Instagram – för singeln Beroendeframkallande.


– Jag har så många att tacka, och jag kommer inte komma ihåg alla, så jag säger tack till alla. Jag är helt ställd, sa en märkbart rörd Eah Jé efter att ha tagit emot priset.

Årets hiphop gick till C Gambino för sin samlade årsproduktion. Däribland singeln G63, som också den blev stor på Tiktok förra året, och som även nådde en andraplats på Svensktoppen. Den maskerade rapparen släppte också EP-skivorna Silent Hills och Mob under 2023.

Thomas Eriksson, mer känd som Orup, tilldelades årets hederspris. Priset delades ut av hans son, Kid Eriksson, och han tog emot statyetten till stående ovationer.


I kategorin årets kompositör prisades Ludwig Göransson för musiken till succéfilmen Oppenheimer. Det var hans tredje utmärkelse för soundtracket till filmen, som tog hem sju statyetter på Oscarsgalan i mars.

Totalt delades det ut priser i 23 kategorier, däribland även årets hårdrock/metal till In Flames för deras album Foregone, årets elektro/dans till Cobrah för EP:n Succubus och årets rock gick till Lars Winnerbäck för albumet Neutronstjärnan.

Humorparet Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl var programledare för galan som sändes från Annexet i Stockholm. Artister som Molly Sandén, Hooja och Oskar Linnros uppträdde under kvällen.


LÄS OCKSÅ: Jesper Rönndahls svala Kent-hyllning: "De är från Snopptorp"

ANNONCE