Nyhet

Universals musik tillbaka till Tiktok

Universals musik har varit borta från Tiktok sedan i januari. Men nu har skivbolagsjätten och videoplattformen ingått ett nytt licensavtal, och musiken är tillbaka.

I januari tog Universal bort ljudet till de videor som använde deras artisters musik från Tiktok. Det hände efter att förhandlingarna om ett nytt avtal mellan skivbolaget och plattformen misslyckats.

Enligt ett pressmeddelande från Universal, som NME rapporterar om, kommer det nya avtalet att ge bättre ersättning till artister och låtskrivare.

"Det nya kapitlet i vår relation med Tiktok fokuserar på musikens värde, det mänskliga skapandet och det kreativa kollektivets välmående", säger skivbolagschefen Lucian Grainge i pressmeddelandet.


Det är ännu oklart när det nya avtalet kommer att träda i kraft.

Under förhandlingarna tidigare i vintras krävde Universal högre betalning från Tiktok för musikrättigheterna. De hävdade att plattformen försökte utnyttja musiken utan att betala för dess verkliga värde.

Tiktok svarade med att säga att de var besvikna över att Universal prioriterade sin egen vinning över sina artisters intressen.


Universal, tillsammans med Sony och Warner, dominerar musikindustrin globalt. Deras artistlista inkluderar namn som Drake, Katy Perry, Ariana Grande, Lana Del Rey, Metallica och The Beatles. Bland svenska artister på Universal finns Abba, Hov1, Veronica Maggio, Tove Lo och Ghost.

Tiktok har blivit populärt genom att låta användare använda populära låtar i sina videor.

LÄS OCKSÅ: Universals musik tas bort från TikTok


ANNONCE