Nyhet

Efter Sveriges Natoansökan: Intresset för militärmusik ökar

Sedan Sveriges ansökan om medlemskap och sedermera inträde i försvarsalliansen Nato, har landets tre militära musikkårer fått ett rejält uppsving.

– Vi har en organisation som slår i taket, och vi använder våra tre anställda kårer och 25 hemvärnsmusikkårer ganska frekvent för att få ihop det hela, säger Roger Lodin, chef för Försvarsmusiken till Kulturnytt i P1.

Till följd av det ökade intresset ska regeringen ta ställning till ett förslag från Miljöpartiet om att starta en ny, fjärde, militärmusikkår i Boden, där det tidigare funnits en musikkår fram till 2002. En av anledningarna uppges vara för att stärka kulturlivet och på så sätt locka till inflyttning för nya industrisatsningar.

Lodin säger till kanalen att han inte ser Boden som den bästa platsen för en ny musikkår, men välkomnar förslaget ”ur kapacitetssammanhang”.


Enligt Försvarsmaktens hemsida finns tre musikkårer inom myndigheten idag; Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår i Kungsängen utanför Stockholm, samt Marinens musikkår i Karlskrona. Dessa utgörs av heltidsarbetande musiker, till skillnad från de många kårerna inom Hemvärnet.

LÄS OCKSÅ: ANNIE LENNOX MED FLER SIGNERAR ÖPPET BREV MOT ATOMVAPEN

ANNONCE