Nyhet

Ludwig Göransson vinner sin andra Oscar

För fem år sedan fick Ludwig Göransson sin första Oscar för att ha skapat den originella musiken till Black Panther. Under måndagsnatten tog han hem sin andra Oscar för musiken till Oppenheimer.

Därmed har den svenska kompositören nu lika många Oscars som den legendariska filmfotografen Sven Nykvist – och är endast en statyett bakom svenskarna Ingrid Bergman, Ingmar Bergman, ljudteknikern Per Hallberg och ljussättaren Paul Ottosson.

– Tack, Christopher Nolan och Matt Thomas, för att ni bjöd in mig till denna otroliga värld. Christopher Nolan, det var din idé att använda en violin i soundtracket, och det möjliggjorde för mig att arbeta och samarbeta med min underbara fru och prisbelönta violinist, Serena Gorson, sa Ludwig Göransson från scenen.

Han vände sig även mot sina föräldrar som satt i publiken för att rikta ett tack.


– Tack för att ni gav mig gitarrer och trummaskiner istället för TV-spel.

På Oscarsgalan besegrade Göransson konkurrenter som hade komponerat musik till filmer som American Fiction, Indiana Jones And The Dial Of Destiny, Killers Of The Flower Moon och Poor Things.

Detta var höjdpunkten på en säsong av galor där Göransson mottagit flera priser. Det började med en seger på Golden Globe-galan i januari och fortsatte med framgångar på bland annat BAFTA-galan i Storbritannien, Grammygalan i USA och Critics Choice Awards.


LÄS OCKSÅ: Ludwig Göransson komponerar ledmotivet i ny SVT-serie

ANNONCE