Nyhet

Protester mot Chris Browns spelning i Sydafrika

En namninsamling för att stoppa Chris Browns planerade konsert i Sydafrika har fått över 27 000 underskrifter. Kvinnorättsgruppen Women For Change står bakom initiativet och kritiserar artistens våldsamma historia.

Den sydafrikanska kvinnorättsgruppen Women For Change har startat en namninsamling för att stoppa Chris Browns konsert i landet. Insamlingen har hittills samlat över 27 000 underskrifter, rapporterar NME.

Den omstridde artisten, som snabbt sålde ut FNB Stadium i Johannesburg med en kapacitet på 94 000 personer, möts av hård kritik på grund av sin historia av våld i nära relationer.

Chris Brown dömdes 2009 för grov misshandel av sin dåvarande flickvän Rihanna. Han fick fem års skyddstillsyn, rådgivning och samhällstjänst. Senare, år 2021, var han under utredning för påstådd misshandel av en kvinna, men åtalet lades ned på grund av bristande bevis.


Sydafrika har en av de högsta nivåerna av våld mot kvinnor i världen, och en våldtäkt anmäls i genomsnitt var tolfte minut. Många offer anmäler dock aldrig. Detta har lett till att Chris Browns spelning väckt starka känslor.

– När jag fick höra att Chris Brown skulle komma till Sydafrika blev jag chockad och djupt besviken, säger Sabina Walter, chef för Women For Change.

– Vi startade namninsamlingen för att skicka en tydlig signal om att vi inte tolererar att personer med en historia av våld mot kvinnor hyllas. Att ge en plattform till någon som Chris Brown i ett land där könsbaserat våld är en kris sänder ett skadligt budskap – att berömmelse och makt väger tyngre än ansvarstagande.


Organisationen ifrågasätter också hur landets inrikesdepartement har kunnat ge "en dömd misshandlare" visum. Enligt sydafrikansk lag kan en tidigare dom göra att en person nekas visum, men undantag kan göras om särskilda skäl finns.

Brown har tidigare nekats inresa till bland annat Storbritannien, Australien, Kanada och Nya Zeeland, men har senare fått tillstånd att spela i bland annat Storbritannien och andra europeiska länder.

Chris Brown har också varit inblandad i flera rättsliga tvister på senare år, bland annat en stämning där han anklagas för att ha misshandlat en man med en tequilaflaska på en nattklubb i oktober förra året.


Här kan du få hjälp:
Unizon, unizonjourer.se
Rocks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, roks.se
Kvinnofridslinjen, kvinnofridslinjen.se
Ungas jourer, ungasjourer.se

ANNONCE