x

TOPP 25 FESTIVALBOKNINGAR: Plats 25-16

TOPP 25 FESTIVALBOKNINGAR: Plats 25-16

Som en del i sommarens Festivalguide har vi på GAFFA rankat de 25 festivalbokningar som vi ser mest fram emot. Och eftersom säsongen drar allt närmare så är det hög tid att dra igång nedräkningen. Vi presenterar därför: plats 25-16.

PLATS 25.

GHOST

Grammy-vinnare, smaka på det ordet. Mumma! Att de sedan plockar hem en det ena, en det andra priset för sina live-akter (exempelvis GAFFA-Priset) gör ju att ingen lista över bästa bokningar är komplett utan Linköpingsgänget. De älskar att spela live, det är där bandet riktigt kommer till liv, och folk älskar att se dem. Win-win, minst sagt. Papa kommer mässa, bandet kommer att leverera och publiken kommer trollbindas. Det är svensk sommar, det är djävulsdyrkan. Äntligen.

Spelar på: Metallsvenskan

PLATS 24.

LARS WINNERBÄCK

Somrar utan de där stora svenska akterna – en Håkan, en Veronica, en Kent eller givetvis då, en Lasse – är inga riktiga somrar. En vill ha sina nostalgiska favoritlåtar serverad samtidigt som solen aldrig vill gå ned, trots att timmen snarare är 22 än två. När Lasse W nu verkar vara på väg ut med ny platta – ”ny skiva i juni, tror vi” som han skriver på Facebook – är det självklart ett måste med en rejäl turnésväng i sommar-Sverige. Det gör att många får chansen att se honom, ta den chansen.

Spelar på: Skellefteå Stadsfest, Kirunafestivalen, Peace & Love, Storsjöyran, U-Port, A Walk In The Park

PLATS 23.

HAIM

Tre systrar och en vän, som spelar soft rock med amerikansk västkustsattityd, så skulle man väl kunna beskriva Haim lite slarvigt. På debuten Days Are Gone låter kvartetten kanske aningen mer pop, men var förberedda: live är Haim rock. De driver på sin musik, piskar upp den ett par snäpp och river av allting med ackuratess. Haim är verkligen ett band man vill se live, annars har man inte riktigt upplevt deras musik. När de besökte Way Out West 2013 var publiken lyrisk, sen dess har de inte blivit sämre.

Spelar på: Way Out West

PLATS 22.

JOEL ALME

Det är härligt att se artister som kämpat länge – och som gjort det jävligt bra! – få ett större genombrott. Det är precis vad som hände för Joel Alme när han förra året släppte Flyktligan. Han har sedan den underbara debuten Master Of Ceremonies varit en GAFFA-favorit, nu är han halva Sveriges nya favvokille-med-gitarr. Välförtjänt. Det lär bli en mysig, familjär och helskön stämning när Joel kliver upp på scen i sommar. För så har det alltid varit, så fortsätter han – det kommer bara mer publik nu.

Spelar på: Uddevalla Solid Sound

PLATS 21.

THE 1975

Britterna med Matthew Healy i förarsätet tog världen med storm med det självbetitlade debutalbumet 2013, men faktum är att bandet drog igång redan 2002. Vi antar att de inte behövde dryga tio år på sig att skriva ett album – utan mest tvingades jobba hårt för att slå igenom – för nummer två tog ”bara” tre och släpptes under våren. Kända för att ha en hängiven publik, vilket bådar gott när det vankas festivalgig. Lär vara rejält med folk framför scen – rejält med dans, och rejält med allsång.

Spelar på: Bråvalla

PLATS 20.

MARTIN GARRIX

För första gången kommer festivalkonceptet Weekend Festival till Sverige, och med bokningar som Tiesto och Fatboy Slim lär det bli välbesökt. Mest ser vi dock fram emot att äntligen få dansa till det holländska stjärnskottet Martjin Garritsen … ja, alltså Martin Garrix. 20 år gammal har han redan nått över 100 miljoner spelningar på Spotify med sin hit Don’t Look Down och hans progressive house-dängor har fått dansgolv efter dansgolv att vibrera. Det är ingen tvekan om att Östermalms IP kommer göra detsamma.

Spelar på: Weekend Festival

PLATS 19.

HINDS

Deers började som en duo som la ned. För att sedan mötas upp igen ett par år senare och så småningom bli en kvartett. Legala problem stoppade dock Deers, som blev Hinds. Hela tiden har de dock varit fantastiska på att skapa skramlig, lo-fi-doftande rock. Att de är spanska är helt orimligt, har någon ens hört talas om ett intressant rockband från Spanien tidigare? Oavsett, Hinds är som ett bångstyrigt sockerspeedat småsyskon, som sen sitter på sjuka mängder musikalisk talang då såklart. Två utropstecken.

Spelar på: Bråvalla

PLATS 18.

ELLEN ALLIEN

Into The Valley fick ta emot GAFFAs hederspris för 2015. Inte för att tuta i eget horn, men fasiken hörrni, där valde vi allt bra. För precis som förra året imponerar bokningarna på den häftiga festivalen i Dalhalla stort. Som den av Ellen Allien, till exempel. Även om hon albumdebuterade först efter millennieskiftet har hon härjat runt på technoscenen i Tyskland sedan tidigt 90-tal. Rutin i massor! Och när hon trycker, skruvar och vrider på rätt knappar i sommar, ja då kommer festen nå klimax.

Spelar på: Into the Valley

PLATS 17.

ZARA LARSSON

Alltså, finns det något tak för hur högt Zara Larsson kan nå? Det verkar inte direkt så. Varje gång man tänker att ”fasiken, det där var stort, men nu lugnar det nog ner sig” så toppar hon det omgående. Det är spelningar på stora talkshows, det är Billboard-ettor på danslistan och det är miljoner och åter miljoner streams. Då har vi inte ens nämnt att tidsbrist tvingande henne att dissa Justin B-turné. Så visst fasiken ska hon upp på scen utanför Norrköping igen, dra igång Lush Life så dansar vi!

Spelar på: Bråvalla

PLATS 16.

LUKAS GRAHAM

Danmark kan inte riktigt stoltsera med samma musikexport som storebror Sverige, åtminstone inte historiskt sätt. Visst, där finns en Lars Ulrich, Aqua och lite Volbeat, och på senare tid har Mø börjat göra sig ett namn allt mer, men frågan är om inte Lukas Grahams är the next big thing för danskarna. Över 280 miljoner Spotify-spelningar på hitsingeln 7 Years säger väl kanske det mesta. För de som inte hunnit se bromancepopen live säger vi: Missa inte chansen. Snart fyller de arenor, var så säkra.

Spelar på: Bråvalla

KOLLA IN PLATS 15 - 6 HÄR

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA